CE suspectează Samsung de poziţie dominantă pe piaţa de telefonie mobilă

Comisia Europeană a anunţat marţi că a deschis o anchetă împotriva Samsung Electronics pentru a verifica dacă gigantul sud-coreean a abuzat de drepturile asupra brevetelor sale pentru a denatura concurenţa pe piaţa europeană de telefonie mobilă, relatează AFP.

RomaniaTV.net
31 ian. 2012, 14:12
CE suspectează Samsung de poziţie dominantă pe piaţa de telefonie mobilă

Comisia reaminteşte că, în 2011, Samsung a încercat să obţină injoncţiuni de la mai multe tribunale europene împotriva unor fabricanţi concurenţi de telefoane mobile, pe motiv că aceştia ar încălca drepturile de folosire a brevetelor sale.

Comisia încearcă să vadă dacă, acţionând astfel, Samsung nu a mers prea departe şi dacă ”şi-a încălcat angajamentul irevocabil din 1998 faţă de Institutul european al normelor în telecomunicaţii” (ETSI), care consta în acordarea de licenţe de folosire a brevetelor sale privind telefonia mobilă în Europa ”în termeni corecţi, rezonabili şi nediscriminatorii”.

Bruxellesul încearcă să stabilească dacă este vorba de abuz de poziţie dominantă.

ETSI, la fel ca alte instituţii, cere ca deţinătorii de brevete esenţiale, la aplicarea unui standard, aşa cum este cazul Samsung în materie de telefonie, să acorde licenţe de folosire a brevetelor lor în mod ”just, rezonabil şi nediscriminatoriu”.

Este important ca aceste angajamente ”să fie pe deplin respectate de către companiile vizate pentru a se evita orice distorsionare a concurenţei şi pentru a se beneficia de efectele economice pozitive ale standardizării”, subliniază Comisia.

Deschiderea unei anchete înseamnă că serviciile europene de concurenţă vor analiza prioritar dosarul, însă nu se vor antepronunţa asupra rezultatului anchetei, se arată în comunicat.

Comisia precizează că a avertizat Samsung şi autorităţile de concurenţă ale ţările europene de deschiderea acestei anchete