Ce ţară vrea un salariu minim de 3.300 de euro

Dezbaterea privind salariul minim este de mare actualitate în Elveţia, unde diferenţele salariale au explodat în ultimii ani: unii directori câştigă de peste o mie de ori mai mult decât angajaţii lor în prezent, iar în urmă cu ceva vreme diferenţa dintre ei era de 'doar' 30 de ori faţă de salariul minim.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 10:41
Ce ţară vrea un salariu minim de 3.300 de euro

Uniunea Sindicală Elveţiană (USS) a propus ca Legea fundamentală să garanteze un salariu minim de 4.000 de franci, adică circa 3.300 euro pe lună, pentru ca aproximativ 400.000 de cetăţeni să poată ‘trăi decent’, după cum publică ‘swissinfo’, citat de Rador.

Potrivit presei elveţiene, sindicatul a strâns 111.000 de semnături în apărarea propunerii sale. De asemenea, o iniţiativă similară a Tineretului Socialist şi Progresist (JSP) din cantonul Jura urmează să fie dezbătută în parlament. Dacă nu se ia o decizie înainte de luna octombrie, ea va fi votată automat de cetăţeni, informează RFJ.

La rândul său, ministrul economiei Michel Probst a confirmat că ştirea potrivit căreia ar fi cerut Departamentului de Artă, Servicii şi Muncă un proiect legislativ privind salariul minim. „Prin această iniţiativă, vrem să garantăm ca toţi să aibă un salariu decent în Elveţia”, a declarat Daniel Lampart, economist şef al USS. „Mai mult de jumătate dintre angajaţi nu sunt protejaţi printr-o convenţie colectivă. Şi de aceea, nici salariile lor”, a subliniat el.

Patronatul nu are aceeaşi opinie. „Un salariu minim general este o soluţie proastă (…) există importante diferenţe regionale între nivelurile de trai şi costul vieţii”, explică Ruth Derrer Balladore, líder a Uniunii Patronale Elveţiene (UPS).

„În unele zone, 4.000 de franci pot fi suficienţi pentru o viaţă decentă, în timp ce la Zürich, 5.000 de franci – 4.100 de euro – adesea nu sunt de ajuns. În plus, sindicatele se bazează pe un model de familie în care munceşte o singură persoană, dar adesea există două salarii”, a adăugat ea. De exemplu, pe malul lacului Zurich se plăteşte 20.000 de euro pe metru pătrat.

În Spania, guvernul a dechis îngheţarea salariului minim interprofesional (SMI) la 641 euro în anul 2012, scrie Rador.