Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila: „Masca nu trebuie purtată pe stradă”

Purtarea măştilor de protecţie devine obligatorie după 15 mai, dată la care românii vor avea din nou dreptul să se deplaseze în spaţii publice fără restricţii. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a explicat, la Antena 3, ce tip de măşti ne protejează în mod corespunzător şi în ce locuri se impune purtarea măştilor.
Romania TV
22 apr. 2020, 15:20
Ce tip de măşti să purtăm pentru a fi protejaţi în mod corespunzător. Alexandru Rafila:

Măştile de unică folosinţă, cele mai eficiente

Profesorul Rafila spune că aceste măşti trebuie purtate atât de persoanele care se confruntă cu afecţiuni respiratorii, cât şi de persoanele aparent sănătoase. În timp ce prima categorie de persoane va trebui să poarte masca permanent, atât în spaţii deschise, cât şi în spaţii închise, pentru cea de-a doua categorie de persoane există obligativitatea purtării măştii doar în spaţii închise.

Aţi auzit recomandarea din partea OMS care are două elemente. Primul este legat de obligativitatea utilizării măştii pentru toate persoanele care au infecţii respiratorii, indiferent dacă discutăm de spaţii închise sau deschise. Cel de-al doilea este legat de utilizarea măştii de către persoane aparent sănătoase şi care se deplasează în spaţii închise sau în mijloace de transport în comun. Sigur că o mască, dacă este folosită reduce riscurile de îmbolnăvire”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, la Antena 3. 

Citeşte şi Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă: „Simpla agăţare a măştii pe faţă nu e o barieră eficientă”

Președintele Societății Române de Microbiologie precizează că cele mai eficiente sunt măştile de unică folosinţă, cu trei pliuri, care trebuie purtate doar câteva ore: „Cel mai bine este să folosim măștile de unică folosință cu trei pliuri – aşa-numitele măşti chirurgicale – care sunt filtrante, reţin acele microparticule care sunt vehiculul virusului. Această mască se poartă câteva ore, până devine umedă. Depinde mult de sezon, de intensitatea activităţii fizice pe care o faci, ca să se umezească mai repede sau mai târziu. Masca trebuie schimbată cel puţin o dată pe zi. Va fi nevoie de cel puţin două măşti pe zi, când persoana se deplasează cu mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă„. 

Cum ar trebui să arate măştile refolosibile pentru a fi eficiente

Profesorul Rafila spune că, în cazul în care optăm pentru măşti refolosibile, acestea trebuie să fie confecţionate în aşa fel încât să fie cât mai aproape de faţă şi să aibă cât mai multe straturi. 

O astfel de mască ar trebui să fie confecţionată în așa fel încât să fie cât mai apropiată de conturul feței, să nu fie o improvizaţie, ci o mască adevărată. Improvizaţiile nu sunt bune, probabil ați auzit la un moment dat: să pui batiste, fulare, orice să îți acoperi gura. Nu este chiar așa. Masca trebuie să acopere integral gura şi nasul. Măştile chirurgicale au şi o mică întăritură metalică ce se mulează în jurul nasului şi le face mai etanşe. Măştile refolosibile, probabil, nu vor avea aşa ceva, dar sunt convins că există posibilitatea confecţionării unor măşti care să fie apropiate ca formă de conturul feței. Aceste măşti ar trebui să aibă două sau trei straturi pentru că o mască, cu cât are mai multe straturi, cu atât este mai eficientă, iar materialul trebuie să fie suficient de dens, să se poată spăla – de exemplu bumbac – şi să îţi permită să respiri cu uşurinţă„, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi Filtrele de cafea sau prosoapele de bucătărie ar putea fi transformate în măşti de protecţie. Un profesor le-a demonstrat eficacitatea

Măştile de protecţie nu trebuie folosite pe stradă

Medicul Alexandru Rafila precizează că nu este necesar ca masca să fie utilizată pe stradă, ci doar în spaţii închise. 

Pe stradă nu trebuie purtate, ci doar în spaţii închise, dacă mergem la magazine, la locul de muncă unde interacţionam şi cu alte persoane. Dacă lucrăm singuri în birou, nu este nevoie să purtăm masca, nici în autovehiculul propriu nu este necesar sau dacă mergem cu bicicleta. Trebuie să purtăm masca în mijloacele de transport în comun şi în alte încăperi unde există mai multe persoane„, adaugă specialistul.

Mănuşi de protecţie vs spălatul pe mâini

Despre necesitatea purtării mănuşilor de protecţie, medicul afirmă că acestea sunt mai puţin eficiente decât spălatul pe mâini.

Sincer, eu le utilizez mai puţin. Prefer să mă spăl pe mâini mai des, decât să folosesc o pereche de mănuși pe care o ţin un timp îndelungat şi care ar putea vehicula diverse microorganisme. Spălatul pe mâini, cu apă şi săpun, este mult mai eficient decât folosirea mănuşilor. Dacă mergem într-un mijloc de transport, nu este nevoie să purtăm mănuşi. Este important să ne spălăm pe mâini după ce coborâm„, a mai spus Alexandru Rafila.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”