Filtrele de cafea sau prosoapele de bucătărie ar putea fi transformate în măşti de protecţie. Un profesor le-a demonstrat eficacitatea

Materialele din care sunt realizate filtrele de cafea, prosoapele de bucătărie sau lavetele de şters praful ţin la distanţă microbii, virusurile, particulele de praf. Este concluzia unei echipe de formate din profesori universitari, ingineri chimiști și textiliști, condusă de conf. dr Silviu Gurlui.

10 apr. 2020, 19:32

Aceştia au demarat o cercetare pentru a găsi cele mai eficiente materiale textile necesare confecționării măștilor prin care se poate împiedica transmiterea virusului. Asta întrucât, deşi oamenii au nevoie de măşti de protecţie atunci când ies pe stradă, acestea continuă să lipsească din farmacii.

După o serie de teste de laborator, profesorul Gurlui a ajuns la concluzia că filtrele de cafea, prosoapele de bucătărie, lavetele de şters praful, dar şi materialele care conţin bumbac sau cânepă reţin particulele submicrometrice în procent de peste 90%. Totuşi, unele dintre materiile prime nu sunt prea prietenoase cu respiraţia, cum ar fi, de pildă, hârtia din care este confecţionat filtrul de cafea.

Orban, despre purtarea măştilor. „Nu poţi să impui obligativitate atât timp cât nu există. Sunt în curs de aducere 2 mil. de măşti”

Profesorul Silviu Gurlui spune că singurele materiale de evitat în confecţionarea măştilor de protecţie sunt poliesterul şi materialele sintetice.