Ce tramvai puteau avea bucureştenii şi cu ce s-au ales FOTO

RATB construieşte cu Astra Vagoane Călători Arad un tramvai cu licenţă Siemens, dar nu are bani să-l cumpere. Regia pune pe şină, din acest an, tramvaiul Bucur pe care-l face de una singură. E mai ieftin. Dumneavostră puteţi face comparaţia.

06 feb. 2012, 07:58

Bucureştenii ar fi putut să călătorească, din acest an, cu un tramvai Siemens însă o vor face cu unul de producţie locală denumit  Bucur. Regia de Transport Bucureşti lucrează de doi ani la realizarea prototipului „Imperio”, un tramvai modern realizat împreună cu Astra Vagoane după un patent Siemens.

Până în primăvara acestui an, modelul 0 de Imperio ar trebui să fie gata, după cum spune Viorel Popescu, directorul RATB. Degeaba, însă, pentru că regia bucureşteană nu are bani să-l cumpere. “Nu avem buget pentru achiziţionarea de tramvaie Imperio. Noi producem deja Bucur în  uzina noastră. Avem cinci tramvaie care sunt pe şină, în scurt timp mai urmează două, iar la sfârşitul anului vom avea 15 care suplimentează parcul de 300 de tramvaie deja existent”, a precizat, pentru RTV.NET, Popescu.  

Potrivit acestuia, nu este obligatoriu ca RATB să cumpere Imperio. Ar putea încerca să-l vândă altor municipalităţi. Până acum, însă, nu a reuşit acest lucru chiar dacă au încercat.

„La sfârşitul anului trecut am participat la o licitaţie la Cluj pe care am pierdut-o în favoarea unor polonezi, iar luna aceasta, la una în Ungaria pe care, de asemenea, am pierdut-o, dar rezultatul este contestat şi de noi şi de către alte firme internaţionale”, mai spune Popescu.

Planul RATB şi al ASTRA Vagoane era de a se construi circa 100 de Imperio în următorii cinci ani, potrivit lui Adrian Criţ, fostul director al Regiei, în prezent director al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. Chiar dacă acest tramvai nu este deloc ieftin – 1,7 milioane de euro -, costurile lui se pot amortiza în 13 ani pentru că este eficient energetic, spune Criţ. Spre comparaţie, Bucur costă doar 1 milion de euro. Ultimele modele de tramvaie ale unor concerne renumite precum Bombardier, Alstom ori Skoda au preţuri de porbire de peste 2,2 milioane de euro

Caracteristici tehnice

Tramvaiul Imperio este construit în două variante: cu un burduf şi cu două, este prevăzut cu podea joasă, camere de supraveghere video, aer condiţionat şi controloare electronice de bilete. Boghiurile tramvaiului sunt prevăzute să reziste până la viteze de 200 de km/oră ceea ce-l fac recomandabil şi pentru folosirea drept metrou de suprafaţă. Imperio are o capacitate de 300 de pasageri.

Bucur are, la rândul lui, podea joasă, aer condiţionat şi o capacitate de 300 de locuri.Viteza maximă este de doar 50 de km/h. Potrivit reprezentaţilor uzinei Atelierele Centrale a RATB tramvaiul nu ar avea nevoie de reparaţii timp de 14 ani.  

Astra Vagoane şi RATB vor participa cu Imperio la toate licitaţiile organizate de municipalităţile din România, Valer Vlidar, preşedintele Astra, spune că necesarul de tramavaie al României, pe termen scurt, este de 1500 -2.000. Acestea trebuie să fie unele uşoare şi cu recuperare de energie. Imperio ar putea s[ acopere 15% din acest necesar. Cele două companii româneşti vor merge cu Imperio şi la licitaţiile din Europa, însă sub brand-ul Siemens.