Ce tramvai puteau avea bucureştenii şi cu ce s-au ales FOTO

RATB construieşte cu Astra Vagoane Călători Arad un tramvai cu licenţă Siemens, dar nu are bani să-l cumpere. Regia pune pe şină, din acest an, tramvaiul Bucur pe care-l face de una singură. E mai ieftin. Dumneavostră puteţi face comparaţia.
Florin Cojocaru
06 feb. 2012, 07:58
Ce tramvai puteau avea bucureştenii şi cu ce s-au ales FOTO

Bucureştenii ar fi putut să călătorească, din acest an, cu un tramvai Siemens însă o vor face cu unul de producţie locală denumit  Bucur. Regia de Transport Bucureşti lucrează de doi ani la realizarea prototipului „Imperio”, un tramvai modern realizat împreună cu Astra Vagoane după un patent Siemens.

Până în primăvara acestui an, modelul 0 de Imperio ar trebui să fie gata, după cum spune Viorel Popescu, directorul RATB. Degeaba, însă, pentru că regia bucureşteană nu are bani să-l cumpere. “Nu avem buget pentru achiziţionarea de tramvaie Imperio. Noi producem deja Bucur în  uzina noastră. Avem cinci tramvaie care sunt pe şină, în scurt timp mai urmează două, iar la sfârşitul anului vom avea 15 care suplimentează parcul de 300 de tramvaie deja existent”, a precizat, pentru RTV.NET, Popescu.  

Potrivit acestuia, nu este obligatoriu ca RATB să cumpere Imperio. Ar putea încerca să-l vândă altor municipalităţi. Până acum, însă, nu a reuşit acest lucru chiar dacă au încercat.

„La sfârşitul anului trecut am participat la o licitaţie la Cluj pe care am pierdut-o în favoarea unor polonezi, iar luna aceasta, la una în Ungaria pe care, de asemenea, am pierdut-o, dar rezultatul este contestat şi de noi şi de către alte firme internaţionale”, mai spune Popescu.

Planul RATB şi al ASTRA Vagoane era de a se construi circa 100 de Imperio în următorii cinci ani, potrivit lui Adrian Criţ, fostul director al Regiei, în prezent director al Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. Chiar dacă acest tramvai nu este deloc ieftin – 1,7 milioane de euro -, costurile lui se pot amortiza în 13 ani pentru că este eficient energetic, spune Criţ. Spre comparaţie, Bucur costă doar 1 milion de euro. Ultimele modele de tramvaie ale unor concerne renumite precum Bombardier, Alstom ori Skoda au preţuri de porbire de peste 2,2 milioane de euro

Caracteristici tehnice

Tramvaiul Imperio este construit în două variante: cu un burduf şi cu două, este prevăzut cu podea joasă, camere de supraveghere video, aer condiţionat şi controloare electronice de bilete. Boghiurile tramvaiului sunt prevăzute să reziste până la viteze de 200 de km/oră ceea ce-l fac recomandabil şi pentru folosirea drept metrou de suprafaţă. Imperio are o capacitate de 300 de pasageri.

Bucur are, la rândul lui, podea joasă, aer condiţionat şi o capacitate de 300 de locuri.Viteza maximă este de doar 50 de km/h. Potrivit reprezentaţilor uzinei Atelierele Centrale a RATB tramvaiul nu ar avea nevoie de reparaţii timp de 14 ani.  

Astra Vagoane şi RATB vor participa cu Imperio la toate licitaţiile organizate de municipalităţile din România, Valer Vlidar, preşedintele Astra, spune că necesarul de tramavaie al României, pe termen scurt, este de 1500 -2.000. Acestea trebuie să fie unele uşoare şi cu recuperare de energie. Imperio ar putea s[ acopere 15% din acest necesar. Cele două companii româneşti vor merge cu Imperio şi la licitaţiile din Europa, însă sub brand-ul Siemens.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bugetarii din România cu salarii de 50.000 de lei pe lună: ”Merg 8 ore pe zi și își îndeplinesc indicatorii de performanță”
Capital.ro
Fotbalul românesc își ia rămas-bun de la un nume istoric. Era o adevărată legendă. Echipa a anunțat vestea tristă
Playtech.ro
Orele de liniște în 2025: ce prevede legea și cât te poate costa nerespectarea ei
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cod roșu de caniculă! Meteorologii ANM au emis avertizări pentru 15 județe
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Avertisment dur de la ING Bank Romania. Ce se va întâmpla în România lunile următoare. Cetățenii, afectați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Locul de muncă plătit cu 100.000 de euro pe an. Este cel mai accesat domeniu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună