Ce trebuie să facă românii care au asigurări RCA la Euroins. Asiguraţii au dreptul de a denunţa contractele

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a ridicat autorizația companiei Euroins România, lider al pieței RCA, care intră, conform legii, în insolvență.

18 mart. 2023, 13:53
Ce trebuie să facă românii care au asigurări RCA la Euroins. Asiguraţii au dreptul de a denunţa contractele

Românii care au încheiat polițe RCA cu Euroins se întreabă acum ce se va întâmpla și cum își vor putea recupera banii, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat autorizația de funcționare a companiei.

„Eu am făcut-o luna trecută pentru 12 luni. Ce se va întâmpla acum?”, întreabă cineva pe pagina de Facebook a Euroins.

„În aceeași situație sunt și eu. Euroins România asteptăm un răspuns, rămâne valabilă sau primim banii înapoi de la voi?”, a continuat un alt asigurat.

Reprezentanții Euroins au publicat pe site-ul companiei o listă cu opțiunile pe care le au cei care au încheiat polițe RCA la ei.

„Vă informăm că prin Decizia nr.262 a Autorității de Supraveghere Financiară din data de 17 martie 2023, a fost retrasă autorizația de funcționare a societății EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015”, se arată pe site-ul companiei.

Citește și: Cutremur pe piaţa asigurărilor auto. ASF a ridicat autorizaţia companiei Euroins, care intră, conform legii, în insolvență

Euroins: „Vom contesta decizia de retragere a licenței”

Compania de asigurări a acuzat ASF că nu a ținut cont de auditurile derulate de BERD, acționar al Euroins, și nici de cel al EIOPA, atunci când au luat decizia de ridicare a licenței de funcționare.

„Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români. Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Citește și: Marcel Ciolacu, prima reacție după insolvența Euroins: „CEC și EximBank au obligația să creeze pârghiile de care au nevoie românii ca statul român să poată interveni”

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare”, a transmis Tanja Blatnik, CEO-ul Euroins.