Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin pentru a beneficia de cardurile de energie. Informare OFICIALĂ

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vine în ajutorul românilor care beneficiază de cardurile de energie cu o serie de răspunsuri la întrebările la care se gândesc majoritatea beneficiarilor.

07 feb. 2023, 17:20
Ce trebuie să facă românii care nu locuiesc la adresa din buletin pentru a beneficia de cardurile de energie. Informare OFICIALĂ

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a publicat un ghid cu 27 de situații speciale privind plata facturilor la energie din ajutorul de 1.400 de lei. Este vorba despre situații concrete și ce trebuie să facă beneficiarii.

Ajutorul este acordat pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile, care locuiesc în aproximativ 2,8 milioane de gospodării eligibile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, MIPE a întocmit și un ghid cu situații speciale ce pot fi întâmpinate în implementarea măsurii.

De exemplu, dacă adresa de pe cardul de energie și adresa de pe factura de energie sunt diferite, nu se poate efectua plata, nefiind îndeplinite condițiile legale.

Dacă beneficiarul dorește să efectueze plata la adresa menționată pe factura de energie, trebuie să își clarifice situația locativă prin stabilirea reședinței la adresa pe care o dorește și ulterior va fi realizată verificarea condițiilor de eligibilitate la noul loc de consum. În funcție de rezultatele verificărilor se va emite cardul de energie pentru noul loc de consum, dar plățile pot fi realizate începând cu tranșa a doua.

Citeşte şi: Facturi uriaşe la electricitate. Românii trebuie să plăteacă zeci de mii de lei pentru curent. Descarcă FORMULAR de eşalonare

De altfel, dacă titularul cardului de energie locuiește în chirie la o adresă care nu este aceeași cu adresa care este înscrisă pe cardul de energie și care este adresa de domiciliu din cartea sa de identitate, trebuie să își soluționeze situația locativă prin stabilirea reședinței conform situației de fapt.

Ulterior, stabilirii reședinței la adresa unde locuiește efectiv cu chirie, vor fi realizate verificările privind îndeplinirea condițiilor de eligibilitate la noul loc de consum. În funcție de rezultatele verificărilor se va emite card pentru noul loc de consum, dar plățile pot fi realizate începând cu tranșa a doua.

Plata facturilor la energie folosind cardurile de energie se poate face direct la poștaș, la orice oficiu poștal din mediul urban sau la oficiul poștal în raza căruia își are domiciliul beneficiarul, în mediul rural. De asemenea, plata se poate face și în mediul online, prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de Poșta Română.

Certificatul de validare a datoriei este un document emis de asociația de proprietari / locatari pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului față de asociație, rezultată din furnizarea de energie termică în sistem centralizat.

Citeşte şi: Sute de mii de români nu au mai primit factura la curent de peste 6 luni. Hidroelectrica anunță că primele facturi vor fi emise în februarie