Ce trebuie să facem când cumpărăm o maşină second hand. Cum ne ferim de autoturismele care au kilometrajul dat înapoi

Practica kilometrajului dat înapoi este foarte răspândită în România. Avocatul Cristin Ene ne spune la ce trebuie să fim atenţi atunci când cumpărăm o maşină second hand.

12 ian. 2021, 17:50
Ce trebuie să facem când cumpărăm o maşină second hand. Cum ne ferim de autoturismele care au kilometrajul dat înapoi
Ce trebuie să facem când cumpărăm o maşină second hand. Cum ne ferim de autoturismele care au kilometrajul dat înapoi

Ce trebuie să facem când cumpărăm o maşină second hand, ca să ne asigurăm că aceasta este în regulă şi că nu are kilometrajul dat înapoi. Această practică este foarte des întâlnită în România.

Ce trebuie să facem când cumpărăm o maşină second hand. Avocat: Ambele părți să realizeze o inspecție tehnică la un service autorizat

„Important este ca în momentul în care se face vânzarea unui autoturism, ambele părți să realizeze o inspecție tehnică la un service autorizat astfel  încât să nu mai avem procese, litigii sau chiar plângeri penale pentru înșelăciune”, avertizează avocatul Cristian Ene, potrivit digi24. 

Acesta susține că vânzătorul trebuie să garanteze viciile ascunse, astfel că se va face responsabil, conform Codului Civil, de condițiile tehnice reale ale mașinii, cum ar fi kilometrajul. Cumpărătorul, în schimb, va verifica viciile la vedere, precum zgârieturi sau caroserie deteriorată.

Citeşte şi Atenţie, şoferi! Cum afli kilometrii reali la o maşină second-hand adusă din Germania VIDEO

„Conform Codului Civil, vânzătorul garantează viciile ascunse. Indiferent al câtălea vazător ești trebuie să garantezi viciile ascunse, cu excepția momentului când în contract prevezi faptul că cel care cumpără va achiziționa bunul respecitv pe propria răspundere, fără a mai cere fișa tehnică a mașinii.

Vânzătorul e absolvit de raspunderea pentru viciile ascunse numai când se prevede o asemenea clauză. Dacă nu se prevede o asemenea clauză, vânzătorul trebuie să asigure că vinde un bun în realitate cu condițiile tehnice”, a mai explicat avocatul.

Ce a păţit vânzătorul unei maşini care a dat kilometrajul înapoi

Un samsar din Craiova care a vrut să păcălească un client, pe OLX şi a vândut cu 4.300 de euro, un Citroen C3 a fost obligat de instanță să îi restituie cumpărătorului banii și să își ia mașină înapoi, după ce s-a decoperit că autoturismul avea kilometrajul dat înapoi și alte probleme pe care vânzătorul i le-a ascuns celui care a cumpărat mașină.