Ce trebuie să faci ca să fii șofer pe Uber. Nu oricine îndeplinește toate condițiile pentru acest job

Poate că ți-ai pus problema că ai avea nevoie de un job part-time pentru a câștiga mai mulți bani în plus. Sau poate vrei chiar un job full-time, dar care să te ajute să te bucuri de un program flexibil. Ei bine, cu siguranță ți-a trecut prin minte că a fi șofer pe Uber ar putea să fie o idee excelentă. Iată care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmezi pentru a avea acest job.

10 mai 2023, 16:46
Ce trebuie să faci ca să fii șofer pe Uber. Nu oricine îndeplinește toate condițiile pentru acest job

Românii s-au orientat din ce în ce mai mult asupra anumitor job-uri part-time, unul dintre cele mai căutate fiind ridesharing-ul. Când spunem ridesharing ne gândim automat la Uber, deoarce aceasta este una dintre cele mai cunoscute companii din domeniu, atât la nivel național, cât și la nivel internațional.

Citește și: Veste teribilă pentru persoanele de peste 65 de ani. Şofatul ar putea fi interzis după această vârstă

Tot mai multe persoane caută să devină șoferi Uber, iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, în acest fel, ai o flexibiliate a programului uriașă, poți să lucrezi toată ziua sau doar part-time, în funcție de celelalte activități din viața ta. De asemenea, mai ales pentru cei pasionați de șofat, acest lucru nu este deloc greu. Cu alte cuvinte, poți să câștigi bani conducând prin oraș. Uber este disponibil în mai multe orașe din România, respectiv:Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Brasov, Constanta, Craiova, Ploiesti, Pitesti, Galati, Braila, Oradea, Sibiu, Buzau, Bacau, Valcea, Alba Iulia, Arad, Targu Mures, Baia Mare si Targoviste.

Dacă te gândești să devii șofer Uber în România trebuie să știi că trebuie să îndeplinești mai multe condiții. În primul rând, cei de la Uber cer să dispui de o adresă de mail și de un smartphone cu internet. În mod evident lista de cerințe nu se oprește aici.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni sofer Uber:

  • Varsta soferilor trebuie sa fie peste 21 de ani, sa aiba permis de conducere de peste 2 ani si un cazier fara inscrisuri
  • Licenta de operator de transport alternativ, adica trebuie sa ai o entitate juridica sau un PFA, dar si sa fii platitor de TVA
  • intracomunitar ori sa colaborezi cu un partener care are o astfel de licenta
  • Cazier judiciar care a fost eliberat in ultimele 6 luni
  • Cazier auto, eliberat in ultimele 30 de zile
  • Certificat profesional in regim de inchiriere
  • Copia conforma a masinii pe care o conduci
  • Ecuson pentru transportul alternativ
  • Asigurare de pasageri si bagaje
  • Casa de marcat pentru cursele cash

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să obți certificatul profesional pentru conducătorii auto. De acest act ai nevoie în mod obligatoriu. Pentru a obține acest certificat ai nevoie de o serie de documente, respectiv: permisul de conducere, cartea de identitate, cazierul auto si certificatul de cazier judiciar.

După ce ai întocmit acest dosar, este necesar să faci o vizită medicală și să apelezi la serviciile unei școli de pregătire pentru a obtine certificatul profesional in regim de inchiriere. Pe site-ul companiei Uber poți să găsești o listă cu centrele medicale și școlile partenere și poți beneficia de prețuri preferențiale. Uber oferă aceste avantaje pentru cei care își doresc o colaborare cu firma lor.

După ce ai urmat cursurile școlii respective trebuie să te pregătești pentru examen. Vei fi nevoit să plătești o taxă de 67 de lei pentru susținerea examenului și una de 41 de lei pentru a ridica certificatul. Aceste taxe se plătesc la poștă.

În ziua în care vei susține examenul, vei avea nevoie de dosarul de examen, de cartea de identitate și de chitanța care dovedește că ai plătit taxa de examen. Ulterior, la patru zile de la data examenului, șoferul trebuie să meargă la Autoritatea Rutiera Romana (ARR), de unde își va putea elibera certificatul profesional, în aproximativ două săptămâni. Când face această vizită, șoferul trebuie să aibă la el: cartea de identitate si permis (original), dosarul de examen si o poza de 25/32 mm si chitanta taxei in valoare de 41 de lei.

De ce acte mai ai nevoie pentru a fi șofer pe Uber

Pentru a te înscrie în programul Uber mai ai nevoie de un document care se numește copia conforma. Pentru a obține acest act ai nevoie de un dosar care să conțină următoarele documente:

  • Un certificat al inspectiei tehnice periodice (ITP), care trebuie eliberat cu o valabilitate de 6 luni si poate fi facut la una din statiile ITP partenere la un pret preferential
  • Contract intre sofer si partener (comodat autentificat, inchiriere sau leasing)
  • Certificat de inmatriculare
  • Cartea de identitate a autoturismului

Copia conformă se poate obține de la ARR. Dupa ce ai toate actele, poti adauga pe paltforma Uber toate documentele si contul va deveni activ. Va trebui sa astepti 24 de ore de la incarcarea documentelor pentru ca acestea sa fie aprobate.

Este foarte important să menționăm că nu orice tip de mașină este acceptată în programul Uber. Există o serie de cerințe pe care mașina ta trebuie să le îndeplinească, respectiv:

  • Masina trebuie sa aiba 4 portiere si aer conditionat
  • Automobilul nu trebuie sa aiba daune vizibile si trebuie intretinuta bine
  • Vechimea maxima a masinii este de 15 ani (maximum 14 ani pentru a putea obtine copia conforma pentru o perioada de un an)

Citește și: Trucul de frumuseţe la care Simona Pătruleasa apelează în fiecare zi. „Eu fără astea nu funcționez, am frigiderul plin”