Ce trebuie să faci pentru ca laptele să nu mai dea în foc. Trucul celor mai experimentate gospodine

Cele mai experimentate gospodine știu cum să gestioneze problema laptelui care „dă în foc". Orice secundă de neatenție contează. Totuși, există un truc ce nu dă vreodată greș, dacă este respectat. 

22 sept. 2022, 07:30
Ce trebuie să faci pentru ca laptele să nu mai dea în foc. Trucul celor mai experimentate gospodine

Pentru a evita arderea și lipirea laptelui la fierbere, iată ce trebuie să faci:

  • Ia o oală mică, din oțel inoxidabil, de calitate alimentară;
  • Unge interiorul oalei sau al cratiței cu un șervețel ușor acoperit cu ulei de gătit sau unt;
  • Adăugă un strop de apă – ar trebui să rămână aproximativ 1 lingură de apă rece în oală, pentru că acesta este stratul de protecție împotriva arderii;
  • Toarnă laptele în oală și adu-l la fierbere, la foc mic;
  • Odată ce laptele începe să fiarbă, scoate-l de pe foc – astfel, scapi de povara de a fi nevoit să cureți mizeria;
  • Acum poți curăța oala doar clătinând-o sub jetul de apă.

 

Nu mai arunca laptele expirat!

 

Ni se întâmplă nu de puține ori să uităm alimente prin frigider, iar când le găsim să constatăm că termenul lor de valabilitate a fost depășit. Nu toate, însă, trebuie să ajungă la gunoi. Laptele expirat, de pildă, poate fi folosit în continuare, astfel încât risipa poate fi evitată.

Cutia cu lapte expirat din frigider nu trebuie să ajungă la gunoi. Dacă este lapte crud, nepasteurizat, poate fi folosit în numeroase moduri. Nu este și cazul laptelui pasteurizat expirat.

Laptele al cărui termen de valabilitate este depăşit poate fi întrebuinţat pentru diverse prăjituri. Chiar dacă gustul ușor acru nu este tocmai plăcut atunci când îl bei, acest gust dispare în compoziția unor prăjituri. Astfel, poţi adăuga lapte expirat în compoziţia clătitelor, croasantelor, biscuiților, checului cu banane.

Organismul uman adult are nevoie de 1 g de calciu pe zi nu doar pentru a preveni osteoporoza, ci pentru a functiona corect, susține Mihaela Bilic.