Ce trebuie să ştie românii cu rate mai mari după creşterea dobânzilor. Ce soluţii au să plătească mai puţin

Clienții băncilor care au credite calculate după indicele ROBOR la IRCC au deocamdată motive de linişte pentru că IRCC se calculează decalat la 6 luni. Astfel, în 2023, când IRCC se va dubla, iar ROBOR va scădea, ratele vor fi din ce în ce mai mari.

02 oct. 2022, 09:26
Ce trebuie să ştie românii cu rate mai mari după creşterea dobânzilor. Ce soluţii au să plătească mai puţin
Ce trebuie să ştie românii cu rate mai mari după creşterea dobânzilor. Ce soluţii au să plătească mai puţin

Analistul Iancu Guda susţine că IRCC ar putea ajunge la 6% în primul trimestru al anului 2023, când va fi reactualizat indicele, și la 8% în al doilea trimestru, astfel că va depăși ROBOR.

Citeşte şi: Cu cât cresc ratele românilor cu credite ipotecare cu dobânda legată de IRCC de la 1 octombrie. O nouă majorare anunţată pentru ianuarie 2023

„Nu este o soluție să treci de la ROBOR la IRCC dacă te gândești la efectul total pe doi ani consecutiv, adică 2022 și 2023 luate împreună. Dacă ai trecut de la ROBOR la IRCC, ai luat momentan o gură de oxigen, datorită faptului că acest indice se calculează decalat 6 luni și se actualizează cu frecvență semestrială, dar această gură de oxigen, benefică acum, rate mai mici în 2022, se întoarce precum un bumerang în 2023, când ROBOR o să scadă mai repede și IRCC o să rămână mai mult timp încă 6 luni la un nivel ridicat”, a spus Iancu Guda la Digi24.

Românilor care au credite și rate raportate la IRCC, Iancu Guda le recomandă să refinanțeze creditul la o dobândă fixă pe o perioadă cât mai scurtă și de preferat cât mai joasă sau să cerceteze piața.

„Chiar dacă este foarte greu acum și ratele sunt mari, cei cu ROBOR o să fie mai bine în 2023, cei cu IRCC o să fie într-o situație mai nefavorabilă în 2023, dar mai bine în 2024. Dar dacă iei pe cinci ani dobândă fixă mare te blochezi până în 2027”, a mai avertizat Iancu Guda.

Citeşte şi: ANAF vinde locuinţele sechestrate de la românii care n-au mai plătit ratele la „Prima Casă”

Tot mai mulţi români plătesc rate mai mari de la 1 octombrie, după ce indicii în funcţie de care sunt calculate creditele luate după mai 2019 au crescut considerabil.