Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați porc crescut la țară pentru masa de Crăciun

Porcul de la țară nu mai poate fi vândut și transportat oricum, ci doar în anumite condiții, mai ales că un nou focar de pestă porcină a fost descoperit recent la cel mai mare producător de carne de porc din România, în Timiș.

09 nov. 2022, 18:28
Ce trebuie să știți dacă vă cumpărați porc crescut la țară pentru masa de Crăciun
Pixabay

Românii de la oraș care vor să cumpere porc de la țară pentru masa de Crăciun, trebuie să știe că acum există o procedură clară, în ceea ce privește comercializarea și transportul porcilor vii.

Totul de face legal, doar în anumite condiții, explică șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Flavius Nicoară.

Procedura pe care trebuie să o respecte cei care vor să cumpere porc de la țară

Spre exemplu, dacă o persoană din Timișoara vrea să cumpere, de la un localnic din Chizătău, un porc pe care să îl taie acasă, de Crăciun, trebuie să urmeze o procedură clară.

Este obligatoriu ca localitatea din este transportat porcul să nu se afle în zona de protecție sau de siguranță instituită din cauza pestei porcine. În acest caz, mișcarea de animale vii este strict interzisă. O a doua condiție este ca porcii din curtea gospodarului care vinde animalul să fie identificați (să aibă crotalii).

Citiți și: EXCLUSIV| Petre Daea, anunț despre alimentele de sărbători: ”Fiți liniștiți că mâncăm și porci de Crăciun”

„Medicul veterinar trebuie să fie anunțat de cel care vinde, cu 24 de ore înainte, că intenționează să vândă un porc. Acesta se deplasează, verifică starea de sănătate a animalului și întocmește niște documente de mișcare. Cel care cumpără e obligat să aibă un cod de exploatație valid. Se face documentul de mișcare și se mută porcul din codul RO de la Chizătău în codul RO de la Timișoara. Transportul trebuie făcut cu o mașină autorizată sanitar-veterinar și dezinfectată, cu dovada dezinfecției”, a mai arătat Nicoară.”, a explicat șeful DSVSA Timiș, conform Adevărul.

Ce trebuie să știți dacă vreți să cumpărați un porc crescut la țară

Pentru a evita procedurile de transport a animalelor vii, orășenii care vor să cumpere un porc crescut la țară se pot înțelege cu crescătorul de la sat pentru a tăia porcul în gospodăria vânzătorului, urmând ca animalul să fie transportat, tranșat, la oraș.

”Poate să taie porcul (n.red. crescătorul) acolo, dar pentru consum propriu. El nu este unitate autorizată pentru abatorizare ca să poată să sacrifice și să vândă carcasa”, a declarat Nicoară.

În ce condiții poate fi transportat la oraș porcul sacrificat la țară

Același porc, tăiat și tranșat la țară, poate fi, însă, transportat la oraș, dacă beneficiarul final face parte din familia crescătorului.

„Este altceva. Puteți tăia porcul, faceți parte din familie. Așa spune și legea. Este pentru consum propriu și familial. Dacă a fost sacrificat porcul în curtea familiei dumneavoastră și porcul este al familiei dumneavoastră, puteți să vă duceți liniștit carnea acasă (n.red. – la oraș), cu condiția verificării sanitar-veterinare (examen trichineloscopic și toate celelalte)”, a mai precizat șeful DSVSA Timiș.

Citiți și: Vin ajutoare pentru milioane de români, 24 kg de alimente. Românii primesc carne de porc şi gem dietetic de Sărbători