Ce va face România dacă va fi atacată de Rusia. Klaus Iohannis: „E țara noastră și aici rămânem”

Aflat în vizită la tabăra mobilă pentru refugiaţi de la Siret, Klaus Iohannis a fost întrebat de către jurnalişti ce se va întâmpla în cazul în care România va fi atacată de Rusia.

05 mart. 2022, 17:46
Ce va face România dacă va fi atacată de Rusia. Klaus Iohannis: „E țara noastră și aici rămânem”
Ce va face România dacă va fi atacată de Rusia. Klaus Iohannis: "E țara noastră și aici rămânem"

Ce va face România dacă va fi atacată de Rusia. Klaus Iohannis exclude scenariul potrivit căruia România s-ar putea implica în conflictul militar din Ucraina.

Ce va face România dacă va fi atacată de Rusia

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, în timpul vizitei de la tabăra pentru refugiaţi de la Sire, că România nu se va implica în războiul dintre Rusia şi Ucraina, la fel cum nu se va implica nicio altă ţară NATO.

Citeşte şi Război în Ucraina. Klaus Iohannis: Acest război a generat o catastrofă umanitară, care se va extinde

„Pornim de la scenariul în care acest conflict nu se va extinde. NATO nu va fi implicată în acest conflict militar și nici România nu va fi implicată în acest conflict. Rolul nostru, pe care îl vedem, este cel pe care l-am descris: ajutăm pe cei care se refugiază, vom ajuta și pe cei care rămân în Ucraina.

Noi nu calculăm acum un scenariu în care România să fie implicată în conflict sau să fie amenințată. Nu pot să spun decât un lucru simplu: aici, în România, suntem acasă. Asta este țara noastră și aici rămânem”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti ce se va întâmpla dacă Republica Moldova va fi atacată de Rusia, Klaus Iohannis a răspuns: „Cu Moldova suntem într-o relație foarte strânsă și suntem hotărâți ca în situația în care umanitar este nevoie de ajutor să intervenim și acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi amenințată”, a mai spus Iohannis.

Citeşte şi Putin, avertisment după sancţiunile primite de Moscova: Seamănă cu o declaraţie de război

Preşedintele României  le-a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor umanitare care i-au ajutat pe refugiaţii ucraineni.

„Această situaţie, acest război neprovocat pornit de Rusia impotriva Ucrainei a generat o catastrofa umanitara. A facut sute de mii de ucraineni sa-si abandoneze casele. Multi ajung si la noi, in Romania, unde sunt foarte bine primiti.

Multumesc romanilor si organizatiilor umanitare care au fost prezente in vami şi i-au primit pe refugiati. Autorităţile şi-au făcut şi ele datoria, s-au implicat şi au realizat aceste tabere din vămi în timp record. Merită toată aprecierea.

Oamenii care sunt refugiaţi în faţa războiului sunt in situaţii disperate. Multi au venit fără nimic. Oferim tot ce putem oferi, primesc hrană, transport, li se întocmesc actele corespunzătoare. Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun roman sau ucrainean.

Niciun ucrainean nu va fi refuzat la intrarea în Romania. Suntem în discutii cu vecinii din Republica Moldova pentru a-i ajuta si pe ei, acolo este un număr mare de refugiati.

Credem ca aceasta catastrofa umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare si aici si in Ucraina. Am decis sa amenajăm aici, în jud Suceava, un centru logistic european. Acesta va colecta ajutoare si le va duce in Ucraina şi daca este nevoie le va duce şi in Republica Moldova.

Am văzut locatia, vom porni prima etapă în foarte scurt timp. Împreună cu Guvernul lucrăm pentru a rezolva toate situaţiile care apar”, a declarat Iohannis.

În prezent, în tabăra de la Siret sunt cazaţi 215 refugiaţi din Ucraina, potrivit ISU Suceava.