CE va propune un nou PLAN, de REDISTRIBUIRE a 200.000 de refugiaţi, între ţările membre

Comisia Europeană intenționează să propună anul viitor în luna martie un nou plan de redistribuire a circa 200.000 de refugiați între statele membre ale blocului comunitar, dar, spre deosebire de relocarea primului grup de 160.000 de refugiați prin cotele obligatorii stabilite în septembrie, acest al doilea grup ar urma să fie preluat direct din taberele de refugiați din statele învecinate cu Siria, respectiv Turcia, Iordania și Liban, relatează publicația Financial Times, citat de Agerpres.

19 oct. 2015, 08:11
CE va propune un nou PLAN, de REDISTRIBUIRE a 200.000 de refugiaţi, între ţările membre

CE intenționează să propună un plan de redistribuire a 200.000 de refugiați preluați direct din statele vecine Siriei. Această nouă schemă va fi o componentă a înțelegerii dintre Bruxelles și Ankara, prin care executivul comunitar dorește să convingă Turcia să oprească afluxul de refugiați care pleacă din această țară către Uniunea Europeană.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit duminică la Istanbul cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și i-a promis acestuia că guvernul de la Berlin va susține deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE și sporirea asistenței financiare europene dacă guvernul turc va lua la rândul său măsuri pentru stăvilirea valului migrator. Deși este candidată la UE din anul 1999 și a început negocierile de aderare în 2005, Turcia a deschis numai 14 din cele 35 de capitole de negociere și până în prezent a fost închis doar unul.

Totuși, șefa guvernului de la Berlin a evitat să promită Ankarei satisfacerea solicitării privind liberalizarea încă de vara viitoare a regimului de vize pentru cetățenii turci care călătoresc în UE, ea menționând doar că ‘Germania este pregătită să ofere sprijin în această chestiune ce poate fi discutată în grupul de lucru germano-turc.

Citeşte şi Eurobarometru: Slovacii sunt cei mai reticenţi membri ai UE la schemele de redistribuire a refugiaţilor

Potrivit lui Erdogan, în Turcia se află în prezent circa 2,5 milioane de refugiați, majoritatea sirieni. De la începutul acestui an, circa 472.000 de refugiați au intrat în Grecia, după ce au traversat Marea Egee venind dinspre Turcia, cei mai mulți continuându-și călătoria către vestul Europei. Pentru a opri acest aflux, Comisia Europeană și Turcia au încheiat săptămâna trecută un plan de acțiune ce include, în principal, pe lângă perspectiva accelerării aderării Turciei la UE și a liberalizării regimului de vize, un ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro, informează Agerpres.

Totuși, șeful executivului de la Ankara, Ahmet Davutoglu, a insistat că respectivul plan nu este un acord și va fi nevoie de alte discuții, iar atât timp cât UE nu va elimina vizele pentru cetățenii turci, țara sa nu va semna o înțelegere privind readmisia, ce prevede retrimiterea în Turcia a imigranților ilegali care ajung în UE tranzitând teritoriul turc.

Referindu-se la statele învecinate cu Siria, comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulos, a apreciat că UE trebuie să preia mai mulți refugiați din aceste țări și să găsească modalități pentru ca aceștia să poată ajunge în Europa în siguranță, fără a-și mai risca viața în călătorii periculoase pe mare, și în același timp să fie consolidată protecția frontierelor externe ale UE și să se combată traficul de persoane.