Ce vrea să-l întrebe Călin Popescu Tăriceanu pe Marcel Vela. Liderul ALDE cere clarificări privind ordonanţele militare

Călin Popescu Tăriceanu vrea ca ministrul de Interne, Marcel Vela, să precizeze ce cantitate de produse a fost achizionată la rezerva de stat în perioada în care exportul de cereale a fost interzis prin prevederile Ordonanţei militare nr. 8. Senatorul ALDE mai vrea să ştie dacă au existat presiuni asupra Guvernului care au dus ulterior eliminarea acestei interdicţii.

RomaniaTV.net
22 apr. 2020, 07:23

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut publice întrebările pe care i le-a adresat lui Marcel Vela.

Întrebare adresată ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, de către senatorul ALDE Călin Popescu-Tăriceanu

Parlamentul României
SENAT

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Ion-Marcel VELA, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Senator Călin POPESCU-TĂRICEANU
Circumscripţia electorală: nr.42 Bucureşti
Grupul parlamentar: Neafiliat
Data: 21.04.2020

Obiectul întrebării: Informaţii privind exportul de cereale

Stimate Domnule Ministru,

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România s-a situat pe locul I în Uniunea Europeană la producţia de porumb şi floarea soarelui şi pe locul 4 la producţia de grâu după Franţa, Germania şi Polonia.

Cu toate acestea, în anul 2019 a avut loc o scădere a producţiei de grâu a României, aceasta fiind cu 6,5% mai mică decât în anul 2018, şi anume 9,87 milioane tone. Potrivit unor analize publice, necesarul de grâu al industriei de panificaţie din România este de 220.000 tone lunar, iar până la începutul lunii aprilie 2020, România exportase 86% din producţia de grâu şi 67% din producţia de porumb a anului 2019.

Ordonanţa militară nr. 8 din 09.04.2020, la articolul 7 alineatul 1, dispune că pe perioada stării de urgenţă se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2, iar alineatul 2 arată că procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.( 1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe militare, se suspendă pe perioada stării de urgenţă.

Anexa 2 a ordonanţei militare sus amintite prezintă bunurile interzise a fi exportate în perioada stării de urgenţă, fie că sunt materie primă, fie că sunt produse finite şi semifinite.

Prin Ordonanţa militară nr. 9 din 16.04.2020 măsura introdusă prin articolul 7 al Ordonanţei militare nr. 8 se suspendă, după cum dispune articolul 6 al actului normativ.

Astfel, ace

a fost aplicabilă timp de 7 zile, iar în data de 15.04.2020, prin vocea premierului României, s-a arătat faptul că ţara noastră avea nevoie de achiziţia urgentă de grâu şi porumb pentru refacerea rezervei de stat.

Având în vedere cele expuse mai sus, solicit să mi se comunice următoarele:

1). Care este cantitatea de produse ce au fost achiziţionate pentru rezerva de stat până la emiterea ordonanţei militare nr.8, dar şi în perioada cât aceasta s-a aflat în vigoare până la suspendarea prevederilor articolului 7 al acestui act normativ, cu menţionarea datelor pentru fiecare produs din anexa nr.2?

2). Dacă au existat presiuni asupra Guvernului României ce au determinat modificarea ordonanţei militare privind exportul de cereale; dacă da,cum au influenţat acestea rezervele strategice ale ţării noastre?

Aştept răspunsul dumneavoastră în scris în cel mult 7 zile.

Vă mulţumesc!

Preşedinte ALDE,
Senator Călin POPESCU-TĂRICEANU

Marcel Vela a anunţat care e „acţiunea” pe care o pregătea „special”