Cea mai bună metodă pentru un somn ideal. Schema 10-3-2-1-0 îți oferă timpul de somn de care ai nevoie

Regula 10-3-2-1-0 este metoda ideală pentru un somn bun și odihnitor. Această schemă are efecte miraculoase asupra organismului tău!

08 ian. 2024, 08:36
Cea mai bună metodă pentru un somn ideal. Schema 10-3-2-1-0 îți oferă timpul de somn de care ai nevoie
Cea mai bună metodă pentru un somn ideal. Schema 10-3-2-1-0 îți oferă timpul de somn de care ai nevoie

Cu toții vrem să avem un somn lung, lin și odihnitor, mai ales în perioada agitată pe care o traversăm. Din păcate, mulți nu reușesc să se odihnească sau să aibă un somn atât de plâcut precum și-ar dori, astfel că astăzi venim în ajutor cu regula 10-3-2-1-10, care te va ajuta să ai și tu un timp de odihnă de calitate.

Citește și: Metoda prin care adormi mai ușor și poți avea un somn profund. Medicul Vlad Ciurea respectă acest obicei de mulți ani

Cea mai bună metodă pentru un somn ideal

Regula 10-3-2-1-0 este secretul pentru un somn bun și odihnitor după care toți râvnim. Prin această metodă, a doua zi dimineață o să te trezești plin de energie. Iată cum funcționează!

Regula 10-3-2-1-0 poate fi înțeleasă doar dacă luăm în parte fiecare număr. Se începe, așadar, cu numărul 10. Acesta semnifică numărul de ore pe care le petreci fără să bei cafea înainte să te culci. Indicat ar fi să nu mai bei cafea după ora prânzului și nici să optezi pentru un ceai care are cofeină.

„Băuturile cu cofeină vor dispărea din sânge în circa 10 ore și atunci vor rămâne și fără efectele stimulatoare”, a explicat Dr. Jess Andrade într-un clip postat pe Instagram.

Numărul 3 semnifică cele trei ore dinainte să te pui la culcare. Nu trebuie să mănânci și nici să bei alcool cu trei ore înainte să mergi la somn. Dacă faci acest lucru, o să te trezești mult mai obosit a doua zi.

Regula 10-3-2-1-0 pentru un somn bun continuă că numărul 2. Dacă te forțezi să adormi rapid, poți să te confrunți cu stări de anxietate și de frustrare. Tocmai din acest motiv, experții ne recomandă o rutină de relaxare. Încearcă să te relaxezi înainte să te bagi la somn. De abia după ce mintea și corpul tău sunt relaxate, somnul va fi unul mai profund. Astfel, cu două ore înainte să mergi la culcare, relaxează-te și nu te solicita prea mult. Nu fă teme cu copiii și nu rezolva probleme administrative care necesită concentrare.

Numărul 1 are, la fel, o semnificație importantă. Cu o oră înainte să te pui la somn nu trebuie să te uiți la televizor și nici să mai stai pe telefon.

„Cu o oră înainte de culcare, renunță la ecrane, întrucât lumina albastră strică ciclul de somn natural al corpului”, mai spune medicul din SUA.

Regula 10-3-2-1-0 pentru un somn bun se încheie cu numărul 0. Zero reprezintă numărul care indică de câte ori o să apeși butonul de amânare al alarmei. Evită, așadar, să faci acest lucru dimineața.

Citește și: Leguma care reduce inflamația și susține fericirea și somnul sănătos. Orice gospodină trebuie să o aibă în frigider