Cea mai bună reţetă de ciorbă de miel tradiţională. Secretul celei mai bune ciorbe de Paşte

Ciorba de miel este deliciul de pe masa de Paște din casele românilor. Îți prezentăm rețeta tradițională pentru ciorba de miel, precum și secretul celei mai bune ciorbe de Paște.

15 apr. 2023, 10:42
Cea mai bună reţetă de ciorbă de miel tradiţională. Secretul celei mai bune ciorbe de Paşte
Cea mai bună reţetă de ciorbă de miel tradiţională. Secretul celei mai bune ciorbe de Paşte

Cea mai bună reţetă de ciorbă de miel tradiţională. Orice gospodină trebuie să ştie că marele secret al celei mai bune ciorbe de miel este alegerea ingredientelor proaspete. Din acest motiv, atunci când faci cumpărăturile de Paște, trebuie să ţii cont să iei carne de miel proaspătă (o recunoști după culoarea roz) și fragedă (elastică). De asemenea, oganele de miel dau o savoare preparatului final.

Citeşte şi: Rețeta de drob de miel a lui Cătălin Scărlătescu. Cheful a dezvăluit secretul bunicii sale

Reţetă de ciorbă de miel tradiţională

Ingrediente:

  • un litru de borş, doi litri de apă, un kilogram de carne de miel (inclusiv căpățână și organe), un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă, verdeaţă, cozi de ceapă verde, sare, piper, trei linguri de orez, un gălbenuş de ou, patru linguri de smântână, o legatură de leuştean.

Mod de preparare:

  • se pune într-o oală apă cu sare și pune vasul la foc. Apoi se pun la fiert căpățâna și bucățile de carne de miel. Ai grijă să înlături spuma, pentru ca zeama să nu fie tulbure;
  • se  cureță și se toacă zarzavaturile, care se adaugă în oală și se lasă să fiarbă alături de bucățile de carne, timp de o oră;
  • în prealabil se pune la fiert borșul, care se toarnă în oală fiert, separat și strecurat, după ce carnea și zarzavaturile au fiert. Se adaugă două-trei linguri de orez, câteva frunze de leuştean verde şi cozile de ceapă verde. Apoi se pune capacul și se lasă orezul să fiarbă;
  • se amestecă gălbenușul cu două-trei linguri de smântână și se condimentează ciorba cu sare și piepr, după gust;
  • se verifică dacă a fiert și orezul, se opreşte focul şi se toarnă amestecul de smântână cu gălbenuș, în timp ce se amestecă.

Citeşte şi: Greşeala majoră pe care o fac românii când cumpără carnea de miel: când şi de ce devine toxică. Ce spun specialiştii şi la ce trebuie să aveţi grijăReţetă de ciorbă ardelenească de miel, de Gina Bradea

Ingrediente:

  • un kg de oase de miel cu carne (cap, coasta. oase de la sira spinarii, pulpa), una-două cepe uscate sau o legatura ceapa verde, un morcovm, un ardei gras mic, 100 g telina radacina sau pastranac, două linguri de orez, sare, 200 g smantana, doua galbenusuri, oţet pestru acrit.

Mod de preparare:

  • se pun la fiert oasele de miel, cu apa doar cat sa le acopere si 1 lingurita rasa de sare. Cand apa da in clocot, se mai lasa 5 minute sa fiarba, apoi se arunca apa. Se spla carnea si oala si se pune din nou la fiert. Se adauga apa cat sa fie carnea acoperita cam de 3-4 degete. In felul acesta, zeama va fi limpede, fara urme de spuma. Se pune capacul.
  • dupa 30 de minute se adauga legumele curatate, spalate si taiete cubulete: ceapa, morcovul, ardeiul si telina. Se mai adauga apa cat sa fie totul acoperit cu 3-4 degete.
  • carnea de miel e frageda, fierbe repede. Cand legumele sunt fierte, se adauga orezul spalat si se lasa sa fiarba.
  • cand orezul este fiert, se completeaza cu apa, sa fie cam 4-4,5 l de Ciorba ardeleneasca de miel cu smantana. Se lasa sa dea totul in clocot.
  • se adauga acum otet sau felii si suc de lamaie (prima diferenta intre ciorba ardelelneasca si cea a la grec). Otet se pun 2 linguri, lamaie se adauga 1 lingura de suc si 1-2 felii de lamaie (taiate sferturi). Nu mai mult ca poate deveni ciorba amara.
  • se amesteca galbenusurile cu 1 lingurita rasa de sare si smantana. Se adauga cate putin din ciorba clocotita, amestecand intruna. Se toarna peste ciorba si se lasa focul mic. Cand ciorba da in clocot, se gusta si se mai adauga sare si acreala daca mai este nevoie.
  • se stinge focul, nu se lasa mult sa fiarba, e suficient cat da in clocot, la foc mic, altfel se poate branzi.