Greşeala majoră pe care o fac românii când cumpără carnea de miel: când şi de ce devine toxică. Ce spun specialiştii şi la ce trebuie să aveţi grijă

Specialiştii avertizeează că în funcţie de mediul în care a crescut, vârsta atinsă înainte de tăiere şi greutatea mielului, carnea acestuia poate să conţină toxine deosebit de periculoase pentru om.

01 apr. 2023, 11:25
Greşeala majoră pe care o fac românii când cumpără carnea de miel: când şi de ce devine toxică. Ce spun specialiştii şi la ce trebuie să aveţi grijă
Pericolul ascuns din carnea de miel: când şi de ce devine toxică. Ce spun specialiştii şi la ce trebuie să aveţi grijă

Pericolul ascuns din carnea de miel: când şi de ce devine toxică. Aceasta, avertizează specialiştii, nu are doar beneficii indiscutabile asupra organismului, ci poate crea şi probleme, mai ales că această perioadă care va abunda în mâncare vine după şapte săptămâni de post.

Astfel, carnea de miel, aflată la mare căutare înainte de sărbătorile pascale, poate fi dăunătoare pentru sănătate dacă mielul nu are minimum 10-15 kilograme, două luni de la fătare şi nu a fost crescut între-un mediu sănătos, deoarece toxinele reţinute în organismul acestuia vor face carnea greu de digerat şi poate solicita ficatul şi pancreasul. „Mielul păstrează infiltraţii şi lichide în organism după fătare. De altfel, este şi lege care interzice sacrificarea lor înainte de două luni. Sunt mai multe indicii, cum ar fi cicatrizarea completă a cordonului ombilical, respectiv uscarea lui, şi greutatea atinsă”, a explicat medicul veterinar Ioan Bejan, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui, pentru Adevărul.

Acesta a mai precizat că  normelor prevăd ca mielul să aibă minimum 6 kilograme la carcasă, greutate ce reiese fără extremităţi (cap şi copite), blană şi intestine, respectiv, minimum 12 kilograme în viu. La fel, vaca sau oaia nu pot fi sacrificate imediat după fătare pentru că în carne se găsesc multe toxine.

Citeşte şi: Paşte 2023. Cât costă carnea de miel în 2023? Preţurile de la fermieri vs Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi, Cora

Mieii necrescuţi au carnea bogată în purine, un compus al acidului uric care se depune pe articulaţii sau rinichi. Aceste toxine îngreunează digestia şi, consumate în exces sau o perioadă mai lungă de timp, pot duce la afecţiuni renale, gută ori boli hepatice. În schimb, carnea de miel ajuns la greutatea optim este bogată în proteine, acizi graşi precum Omega 3 şi Omega 6, dar şi vitamine deosebit de importante pentru un metabolism sănătos (B1, B2, B6, B5, B12 şi biotină). În plus, substanțele nutritive din carnea de miel au capacitatea de a crește apetitul sexual la bărbați și de a trata sterilitatea la femei.

Citeşte şi: Cât dăm pe mielul de Paşte anul acesta. Preţul corect pe care îl cer ciobanii la poarta stânii

Specialiştii mai atrag atenţia că la achiziţionarea unei carcase de miel trebuie să verificam existenţa ştampilei sanitar-veterinare. În plus, trebuie să ne uitam la cap şi copite. Dentiţia să fie specifică unei rumegătoare, iar copitele să nu prezinte gheare. Cel mai indicat este de preparat o carcasă de miel, gata tăiat, care să aibă o greutate de 9-14 kg. De asemenea, nu este bine să asociaţi carnea de miel cu pâine, mămăligă sau paste pentru că îngreunează digestia. Se recomandă asociarea cărnii de miel doar cu legume!

Paşte 2023. Cât costă carnea de miel în 2023? Preţurile de la fermieri vs Lidl, Kaufland, Carrefour, Profi, Cora

Paşte 2023. Anul acesta vom sărbători Paștele pe data de 16 aprilie. Așa cum este tradiția, carnea de miel va fi nelipsită de pe mesele românilor. Iată cât costă carnea de miel în 2023 și care sunt prețurile din magazine și de la fermieri.  

Paşte 2023. Cât costă carnea de miel în 2023, în magazine?

În 2023, prețurile alternează între 55 și 65 de lei, potrivit portalului Monitorul Prețurilor. Iată care este prețul cărnii de miel în 2023, cu câteva săptămâni înainte de Paște, în magazine:

 • Carrefour – Pulpă de miel cu os 64,99 lei/kg,
 • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
 • Carrefour – Sfert posterior miel 39,99 lei/kg,
 • Carrefour – Sfert anterior miel 34,99 lei/kg,
 • Carrefour – Spată de miel cu os 54,99 lei/kg,
 • Profi – Sfert de miel 34,99 lei/kg,
 • Cora – Jumătate de miel 49,99 lei/kg,
 • Sezamo – Caserola 300g cotlet de miel 43,99 (146 lei kg),
 • Kaufland – Antricot de miel irlandez 94,90 lei/ 100g.

Cât costă carnea de miel la producători locali?

Paşte 2023 Tot în contextul creșterii prețurilor, Gheorghe Dauti, crescător de oi și membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine, a declarat că prețul la producător nu s-a scumpit. Acesta afirmă că un kilogram de carne de miel rămâne 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a spus Gheorge Dauti, pentru Retail.ro.

De menționat că, în piețe, carnea de ovine se vinde mai ieftin, prețurile fiind cuprinse între 30 și 45 de lei/kg(foto). De exemplu, la Bucur Obor, antricotul de berbecuț costă 42 de lei/kg, iar pentru pulpa de berbecuț cu os veți plăti 30 de lei/kg.

Un alt exemplu este cooperativa țărănănească Obor21, care oferă posibilitatea de a comanda un miel întreg cu cap și organe la prețul de 708 lei sau jumătate de miel (fără cap și organe) la 310 lei.

Cât a costat carnea de miel în 2022?

În 2022, primul an post-pandemic fără restricții, un kilogram de carne de miel costa între 50 și 60 de lei înainte de Paște. Pe măsură ce sărbătorile pascale se apropiau, prețurile au sărit pragul psihologic de 60 de lei/kg.

Iată care era prețul cărnii de miel în 2022, cu o săptămână înainte de Paște:

 • Carrefour – 49,9 lei/kg,
 • Cora – 49,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Cora – 54,99 lei/kg, sfert posterior de miel,
 • Cora – 55,59 lei/kg, organe de miel,
 • Kaufland – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Lidl – 54,99 lei/kg, sfert anterior de miel,
 • Lidl – 59,99 lei/kg, sfert posterior de miel,
 • Lidl – 64,90 lei/kg, organe de miel.

Gheorghe Dauti, crescător de oi și  membru al Federației Crescătorilor De Ovine și Caprine, a precizat, pe fondul creșterii prețurilor, că cel de la producător nu a crescut. El spune că un kilogram de carne de miel costă 35 de lei.

„Tot cu 35 de lei vindem kilogramul de carne de miel, la fel ca anul trecut. Acesta este prețul la producător, nu la speculanți, care vând și urzicile cu 50 de lei kg.(…) Nu sunt de vină cei care vând la prețuri mari, sunt de vină ce-i care permit asta”, a explicat Gheorge Dauti, pentru Retail.ro.

În piețe, însă, carnea de oaie se vinde mai ieftin, iar prețurile se găsesc în jurul sumelor de 30-45 de lei pe kilogram. LA piața Bucur Obor, prețul pentru antricotul de berbecuț este 42 de lei pe kilogram, iar în ceea ce privește pulpa de berbecuț cu os, prețul este 30 de lei pe kilogram.

Carnea de miel se scumpește. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui

Paşte 2023. Românii vor scoate din buzunar între 45 şi 50 de lei pe kilogram în perioada Paştelui. Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, afirmă că preţul corect al unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45 şi 50 de lei.

Citește și S-a scumpit coșul de cumpărături pentru Paște. Cât costă un kilogram de carne de miel sau un cofrag de ouă

Nicolae Cioranu susține că dacă prețul cărnii de miel va fi sub aceste valori este strict problema fermierului. Mai mult, acesta a afirmat că majoritatea românilor preferă să ia mielul direct de la producător şi nu din supermarket sau din piaţă.

“Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a declarat Nicolae Cioranu, la Prima News.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad a explicat și de ce prețul corect al unui kilogram de carne de miel va fi între 455 și 50 de lei în perioada de dinaintea Paștelui.

“Preţul corect, cu scumpirea şi dublarea furajelor, undeva la 45-50 de lei. Dacă este sub, este o problemă a fermierului. Acum se vând nişte miei mai mici. Nu pot să vândă toţi fermierii din România. Acum de Paşte vând acei fermieri care pot mulge oile mai departe. De ce? Oaia are trei producţii. Lâna nu o mai luăm în calcul, că ne costă mai mult să o tundem ca să o vindem, rămân laptele şi mielul. Fermierul care vinde acum obligatoriu să îşi mai adauge la câştig trebuie să recupereze laptele. Alţi fermieri care nu vând în perioada pascală lasă mielul să sugă până către jumătatea verii, măcar recuperează şi transformă laptele în carne. În situaţia în care nu mulţi producători, nu mulţi crescători de ovine vând miei de Paşte, singurul motiv fiind că nu are cu cine să mulgă, automat oferta este mică şi cererea este mare. În restul anului fermierul stă la cheremul exportatorului”, a spus Nicolae Cioranu.

Întrebat dacă preţul cărnii de miel ar putea ajunge şi la 60 de lei sau peste Nicolae Cioranu a răspuns: “60 de lei doar dacă este speculat. Direct de la producător nu cred. Într-un an am vrut să facem un parteneriat cu un supermarket. Culmea, supermarketul plătea preţul cel mai mic posibil, nu ne-a convenit să batem palma cu ei. Nici supermarketul nu îl ia la un preţ mare, îi umflă el preţul”.

Citește și Carne de miel şi drob de miel, oferta LIDL pentru Paşte 2022. Preţuri avantajoase pentru toate buzunarele. Reţeta lui Antonio Passarelli pentru friptură de miel