Cea mai gravă ameninţare extremistă de după Hitler, în Germania

Germania se confruntă cu o gravă ameninţare extremistă. Asta a declarat poliţia locală, după ce a descoperit o grupare neonazistă implicată în numeroase acţiuni criminale. Organizaţia este responsabilă pentru uciderea a nouă imigranţi şi a pus la cale cel puţin un jaf armat şi un atentat cu bombă.

RomaniaTV.net
14 nov. 2011, 08:10
Cea mai gravă ameninţare extremistă de după Hitler, în Germania

Planul a ieşit la iveală la sfârşitul săptămânii trecute, când neonaziştii au încercat să jefuiască o bancă din oraşul Eisenach, dar operaţiunea a eşuat. Doi membri ai grupului s-au sinucis. Un altul a aruncat în aer un apartament pe care îl folosiseră drept sediu, ca să distrugă probele. Poliţia a descoperit, totuşi printre ruine, arme utilizate în nouă cazuri de crimă nerezolvate.
Omorurile au fost comise în perioada 2000-2006. Victimele, patroni străini de fast food-uri, erau opt persoane de origine turcă şi greacă.

Iniţial, anchetatorii au crezut că au de-a face cu omoruri întâmplătoare. Acum însă, cred că este vorba de cea mai amplă campanie de crime în serie, din istoria Germaniei. Poliţia a arestat două persoane bănuite de implicare în aceste crime.
Se pare că extremiştii ucideau imigranţi pentru a-i determina să plece din ţară. Ei făceau parte dintr-o grupare neonazistă care urmărea instaurarea celui de-al patrulea Reich.

„Judecând după informaţiile pe care le avem până acum, se pare că ne confruntăm cu un nou tip de terorism de extremă dreaptă”, a declarat ministrul german de Interne, Hans Peter Friedrich. 

Organizaţia se numea „Naţional-socialiştii subterani” şi era activă încă din anii 90. Pe lângă omorurile în serie, gruparea a mai pus la cale jafuri armate şi un atentat cu bombă la Koln, în 2004. Potrivit poliţiei, membrii săi reprezintă cea mai gravă ameninţare extremistă din Germania, de la Adolf Hitler.

Autorităţile au ordonat reexaminarea crimelor din ultimii 13 ani, care ar putea avea o componentă rasistă, pentru a descoperi ramificaţiile acestui grup.