Cea mai ieftină gustare a dimineții, periculoasă pentru sănătate! Ce spun medicii despre clasicii covrigi

Dacă mănânci covrigi dimineața, în drum spre serviciu sau spre alte activități, ar trebui să te gândești de două ori. Medicii spun că deși sunt printre cele mai accesibile gustări, covrigii sunt un pericol pentru sănătate.

27 nov. 2023, 09:53
Cea mai ieftină gustare a dimineții, periculoasă pentru sănătate! Ce spun medicii despre clasicii covrigi

De cele mai multe ori, în graba de dimineață, oamenii nu mai au timp să își prepare un mic dejun pentru următoarele ore ale zilei, motiv pentru care se opresc la covrigărie și cumpără de acolo diferite produse patisere, cum ar fi covrigi, merdenele sau pateuri.

Citește și Mihaela Bilic explică de ce trebuie să evităm mâncarea la volan: „Oare am fi dispuşi să renunţăm la plăcerile alimentare de frica amenzii?”

Totuși, dacă mănânci un covrig dimineața spre locul de muncă, ar trebui să renunți la acest obicei, dacă nu vrei să ai probleme de sănătate. Medicii spun că banalii covrigi reprezintă un pericol pentru sănătate, mai ales dacă sunt consumați în mod constant.

Covrigii nu sunt deloc un mic-dejun sănătos. Un singur astfel de produs conţine între 250 şi 300 de calorii şi aproximaiv 50 de grame de carbohidraţi.

Covrigii au un indice glicemic foarte mare, ceea ce face ca nivelul zahărului din sânge să crească şi să scadă rapid. În timp, organismul dezvoltă rezistenţă la insulină, fapt care poate duce la apariția diabetului.

Prin urmare, zaharurile nu mai sunt arse în totalitate, transformându-se în colesterol sau celule adipoase, conform doctorulzilei.ro.

Pe lângă acestea, covrigii pot irită stomacul dacă sunt consumați calzi.

Organul afectat de consumul covrigilor

Excesul de consum al covrigilor dăunează sănătății, iar primul organ afectat este pancreasul, și nu numai. Și intestinul gros va fi afectat, deoarece ingredientele folosite nu sunt deloc sănătoase.

Citește și Pufuleţi, popcorn, fulgi de porumb sau chipsuri? Care este „ronţăiala” cea mai sănătoasă

Cum ar fi margarina și uleiul. În principiu, covrigăriile folosesc și grăsimi hidrogenate care sunt nocive pentru organism și care predispun la diabet sau hipertensiune arterială, potrivit Eatingwell.

Covrigii au un aport extrem de mare de sare, iar 150 de grame de covrigi conțin aproximativ 3.000 de miligrame de cloruri de sodiu.

Pe lângă covrigii simpli, pe piață se găsesc și covrigi cu șuncă, ciocolată, dulceață, cașcaval sau crenvurști pentru a comercializa cât mai ușor marfa. Toate astea vor crește și mai mult numărul de calorii, iar consumul excesiv ar putea avea efecte dure asupra sănătății  odată cu trecerea anilor.