Cea mai mică fetiţă din lume, Charlotte Garside, a început şcoala FOTO

Charlotte Garside are 5 ani şi o înălţime de numai 68 de centimetri. Este vioaie şi a făcut "pasul cel mare" intrând la şcoală.  

RomaniaTV.net
24 sept. 2012, 10:32

Fetiţa s-a născut cu o formă foarte rară de nanism, numit nanism primordial. La înălţimea ei de numai 68 de centimetri, Charlotte Garside nu este mai mare decât un nou născut şi este chiar mai mică decât ursul ei de pluş favorit.

Părinţii Charlottei, Scott Garside şi Emma Newman, speră însă ca şcoala să îi ofere fetiţei lor mediul unei vieţi normale, aşa cum încearcă şi ei să îi ofere. Săptămâna trecută, fetiţa s-a alăturat colegilor de şcoală de vârsta ei şi pare să aibă probleme de adaptare.

Personalitate puternică

Cu toate că medicii îi avertizaseră pe părinţii fetiţei că ar putea să nu trăiască până la vârsta de 1 an, Charlotte a făcut 5 ani, este mai robustă decât era de aşteptat, are o personalitate foarte puternică, este ambiţioasă şi vrea să se impună, iar nivelul ei de dezvoltare psihică este echivalent cu cel al unui copil de 3 ani, ceea ce este foarte bine, scrie Daily Mail.

Când s-a născut, Charlotte avea 25 de centimetri şi era îmbrăcată cu haine pentru păpuşi. Emma o purta în buzunarul de la hanorac când ieşea afară cu ea, iar scutecele fetiţei nu erau mai mari decât un card bancar. Acum poartă încă îmbrăcăminte pentru bebeluşi.

Surorile ei mai mari, normale – Chloe (15 ani), Sabrina (12) şi Sophie (8) – povestesc că Charlotte este construită dintr-un „material dur”, că este neaşteptat de rezistentă şi vioaie, fiind imposibil să stea o clipă locului. În schimb, sistemul imunitar scăzut şi chisturile pe care le-a avut pe ficat i-au întârziat dezvoltarea fizică şi mentală.

„Sunt multe necunoscute, dar Charlotte are un fel de a surprinde…exact când te aştepţi mai puţin. Nu credeam că o să trăiască atât. Nu ştiam dacă va fi în stare să interacţioneze cu ceilalţi oameni. Au fost momente când am crezut că o pierdem, dar ea a continuat şi abia aştept să văd ce o să aducă anul următor”, a spus Emma.