Cea mai simplă și rapidă rețetă de humus libanez! Preparatul ideal pentru zilele de post, care este un miracol pentru sănătate

Indiferent dacă vrem să ne răsfățăm cu un preparat exotic sau pur și simplu ne dorim să ne diversificăm meniul atunci când ținem post, această rețetă este perfectă pentru tine. Poți prepara humus libanez extrem de rapid, iar beneficiile pentru sănătate sunt uimitoare.

17 oct. 2023, 14:03
Cea mai simplă și rapidă rețetă de humus libanez! Preparatul ideal pentru zilele de post, care este un miracol pentru sănătate
Cea mai simplă și rapidă rețetă de humus libanez! Preparatul ideal pentru zilele de post, care este un miracol pentru sănătate

Rețeta de humus  libanez care îți va salva ziua. Originar din Orientul Mijlociu, acest preparat, cunoscut pentru textura sa fină și gustul aromat, este o pastă din năut apreciată în mod deosebit de vegani datorită avantajelor sale nutriționale notabile.

Citește și: 7 idei de mic dejun sănatos bogat în proteine. Dieta pe fiecare zi

Cuvântul „humus” provine din limba arabă și se referă la o pastă de năut, o delicatesă prezentă pe mesele musulmanilor încă din secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, originea sa este învăluită în mister, deoarece atât Platon cât și Socrate fac referire la humus în scrierile lor. Chiar dacă originea sa rămâne ambiguă, humusul este, cu siguranță, unul dintre cele mai vechi preparate din lume.

Rețeta de paste de năut variază în funcție de regiune. De exemplu, în Turcia, Siria, Liban sau Egipt, se servește alături de roșii tocate, castraveți, coriandru sau boabe de năut fierte. În Occident, oamenii se bucură de această pastă delicioasă cu chips-uri sau biscuiți sărați.

Pentru a pregăti humusul, aveți nevoie de năut, pastă de susan (tahini), ulei de măsline, usturoi și zeamă de lămâie. Aceste ingrediente se amestecă până se obține o pastă aromată și cremoasă. Pe lângă savoarea sa remarcabilă, humusul are și beneficii pentru sănătate.

Este o sursă bogată de proteine, fibre și carbohidrați complecși, completate de o gamă variată de vitamine și minerale, printre care fier, calciu, magneziu, zinc și vitamina C. La 100 de grame de humus, găsim aproximativ 180 de calorii și 324 miligrame de sodiu (Na).

Datorită conținutului său bogat în proteine și fibre, humusul este un aliment care îți oferă o senzație de sațietate și contribuie la menținerea nivelului de zahăr în sânge la un nivel normal. De asemenea, merită menționat că aportul de fibre favorizează tranzitul intestinal sănătos și contribuie la menținerea sănătății colonului.

Cu o concentrație semnificativă de fier, humusul contribuie la prevenirea anemiei și întărește sistemul imunitar. Pe lângă beneficiile sale nutriționale, prepararea pastei din năut este extrem de simplă. Pentru cei care nu dispun de timp pentru a o pregăti de la zero, pot găsi humusul disponibil în supermarket-uri sau magazine naturiste.

Rețetă de  humus libanez

Într-un robot de bucătărie sau blender, turnați pasta de susan, sucul de lămâie, năutul fiert sau cel din conservă, uleiul de măsline și cățeii de usturoi.

Amestecați până când tot amestecul se transformă într-o pastă fină și cremoasă. Puteți turna puțină apă din conservă în cazul în care compoziția este prea densă. Puteți condimenta după gust pasta obținută, cu sare chimion sau piper negru. Transferați humusul într-un bol și stropiți-l cu o lingură de ulei de măsline și nițică boia.

Pentru a nu greși rețeta trebuie să aveți în vedere că pasta și zeama de lămâie se mixează separat și se adaugă prima dată în compoziție. Un alt secret pentru a obține un humus cremos este apa din conserva de năut (aquafaba). Totodată este indicat să îndepărtați cojile năutului fiert. De asemenea, pentru un humus aerat puteți adăuga un cub de gheață în blender.

Citește și: Rețete mănăstirești. Cele mai gustoase mâncăruri de post preparate de cei mai iscusiți călugări