Cea mai valoroasă înotătoare a României s-a retras. Camelia Potec îşi încheie cariera la 30 de ani

Campioana olimpică de la Atena, Camelia Potec, şi-a anunţat, vineri, retragerea din competiţiile internaţionale, precizând că s-ar putea să revină asupra acestei deciziei în vară, însă până atunci va ocupa postul de secretar federal în cadrul Federaţiei Române de Nataţie.

RomaniaTV.net
14 dec. 2012, 14:59
Cea mai valoroasă înotătoare a României s-a retras. Camelia Potec îşi încheie cariera la 30 de ani

Cu greu am luat această decizie. Am zis după Jocurile Olimpice că îmi las un timp mai mare de gândire ca să văd dacă sunt pregătită, iar după patru luni această decizie a venit. Acum două zile am fost la ANST pentru a discuta despre această rentă viageră şi să completez o cerere. În 2013, dacă aş fi vrut să mă întorc la sportul de performanţă, nu aş mai fi putut fi la acelaşi nivel şi sunt doar Campionatele Mondiale.

Aceasta nu este o festivitate de retragere şi nu o voi face deocamdată, pentru că s-ar putea să mă răzgândesc. Este o retragere din competiţiile internaţionale, dar voi înota în continuare de patru, cinci ori pe săptămână pentru că sportul este viaţa mea. S-ar putea ca în vară să decid să mă întorc la sportul de performanţă. La Campionatele Naţionale din vară voi participa de plăcere, în afara competiţiei„, a spus Potec, într-o conferinţă de presă.

Camelia Potec a afirmat că a propus deja două proiecte pentru copii şi juniori şi speră ca rezultatele să se vadă în curând.  „Apoi mi s-a dat o şansă şi motivantă, aceea de a fi secretar federal în cadrul Federaţiei Române de Nataţie. E o funcţie foarte importantă care îmi dă puterea de a face ceva pentru nataţia românească. După 22 de ani de performanţă, pot spune că mai mult de atât nu aş fi putut face. Nataţia românească cred că are nevoie de putere de muncă şi de oameni care vor ca ea să fie din nou în frunte. Nu puteam refuza această propunere. Am discutat cu cei de la CSA Steaua şi ANST şi am pus la cale două proiecte pentru copii şi juniori şi sunt mândră de ele. A fost o decizie foarte grea, pentru că ştiu ce mă aşteaptă. Am încercat să îmi dau seama că acest moment va veni. 2013 simt că va fi un an norocos pentru mine, în care voi avea performanţe”, a explicat Potec.

Preşedintele Federaţiei Române de Nataţie, Viorel Păunescu, s-a declarat trist pentru retragerea Cameliei Potec, dar fericit pentru că aceasta va lucra în cadrul forului pe care îl conduce. „E un moment când ne despărţim de un sportiv de talie mondială, care a obţinut performanţe. Camelia Potec este în cadrul Federaţiei Române de Nataţie din 1995 şi consider că ea a dominat autoritar nataţia românească în ultimii 12 ani. Am considerat că are experienţa necesară ca să activeze în cadrul federaţiei. Ea are o pregătire foarte complexă din punct de vedere intelectual şi practic. Pentru FRN e o pierdere pentru că pleacă din rândul concurentelor, dar este un câştig pentru experienţa federaţiei. Puterea ei de muncă o va ajuta să-şi continue acest drum pe care a pornit. Cel mai bine pentru ea şi pentru noi este să fie la federaţie, deşi cei de la COSR o doreau şi ei”, a completat Păunescu.

Preşedintele ANST, Carmen Tocală, consideră că Potec va obţine performanţe şi din postura de oficial al federaţiei. „Pe scara psihologică a stresului, retragerea din competiţii este pe locul doi. Rezultatele Cameliei au fost ale României înainte de toate. S-a gândit să fie cea mai bună şi a reuşit asta. Este o fată excepţională care putea alege să facă modeling, dar a ales să facă performanţă şi a devenit un model. Am fost surprinsă când Viorel Păunescu mi-a zis că simte nevoia să pregătească pe cineva, înseamnă că se gândeşte la viitor. Prin această retragere, Camelia nu pleacă din performanţă”, a adăugat Tocală, care i-a oferit din partea ANST o plachetă.

Secretarul general al FR de Nataţie, Ştefan Iamandi, speră ca trecerea lui Potec în rândul oficialilor să readucă performanţele în nataţia românească.  „Camelia a avut de luat o decizie foarte grea. I-a trebuit mult timp până să înceapă un nou capitol în viaţa ei. Mă bucur că a acceptat să lucreze în federaţie, unde eforturile care se fac, nu sunt la vedere. Înotul românesc este într-o relaţie mai puţin plăcută cu performanţele în acest moment„, a precizat Iamandi.

În vârstă de 30 de ani, Camelia Potec a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Atena în proba de 200 de metri liber. De asemenea ea a mai cucerit două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, patru titluri, trei medalii de argint şi nouă medalii de bronz la Campionatele Europene. La Jocurile Olimpice ale tineretului are patru medalii de aur, în timp ce la Campionatele Europene de juniori are şase titluri şi trei medalii de bronz. Totodată, Potec a câştigat peste 200 de titluri naţionale. Camelia Potec a participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice (Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 şi Londra 2012).