Ceaiul care reglează glicemia

Originar din Africa de Sud, ceaiul rooibos este o băutură naturală care are nenumărate beneficii asupra sănătății. În timp ce localnicii au băut acest ceai de sute de ani, el a început să fie comercializat în 1904, potrivit WebMD. Devenind apoi din ce în ce mai popular datorită efectelor pozitive pe care le are, ceaiul a ajuns să fie apreciat în întreaga lume. 

16 mart. 2018, 09:49
Ceaiul care reglează glicemia

Ceaiul rooibos este bogat în minerale precum fier, calciu, potasiu, cupru, mangan, zinc și magneziu. Nu conține cofeină și are niveluri scăzute de teanină, comparativ cu ceaiul negru și ceaiul verde. Antioxidanții prezenți în ceaiul rooibos stimulează sistemul imunitar, precum și sistemul digestiv, împiedicând îmbătrânirea prematură și, de asemenea, ajutând la scăderea în greutate.

Iată ce beneficii are ceaiul roobois asupra sănătății:

Îmbunătățește sănătatea oaselor

Ceaiul rooibos conține flavonoide care măresc conținutul mineral în oase. De asemenea, este bogat în minerale precum calciu, mangan și fluor, care contribuie la menținerea unei structuri osoase bune, la dinții mai puternici și la reducerea riscului de artrită, osteoporoză și dureri articulare cronice.

Menține pielea sănătoasă

Ceaiul rooibois este sursă de alfahidroxid și zinc, doi compuși care încetinesc procesul de îmbătrânire. Aplică pulbere de ceai roșu (o formă de ceai rooibos) pe piele, pentru a preveni acneea, coșurile și alte afecțiuni dermatologice.

Îmbunătățește sistemul respirator

Ceaiul rooibos este un bronhodilatator – o substanță care dilată bronhiile și bronhiolele și crește fluxul de aer către plămâni, îmbunătățind respirația. Odată cu scăderea rezistenței căilor respiratorii, aceasta ajută la combaterea simptomelor de astm bronșic și a bolilor cardiovasculare comune.

Ameliorează crampele și durerea

Acest ceai este o sursă bogată de agenți antispasmodici, care pot ameliora crampele severe și durerile abdominale. Prin consumul de ceai rooibos este acționat potasiul în organism fără a antagoniza activitățile de calciu. Procesul poate reduce prezența hiperactivității în tractul gastro-intestinal, prevenind astfel diareea și alte probleme intestinale.

Ține sub control tensiunea arterială

Ceaiul rooibos este cunoscut pentru ameliorarea stresului și hipertensiunii arteriale. Acesta conține flavonoide care scad valorile tensiunii arterială și îmbunătățesc circulația sângelui.

Previne creșterea/scăderea glicemiei

Aspalathinul este unul dintre antioxidanții rari găsiți în ceaiul rooibos, care ajută la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, îmbunătățește rezistența la insulină și absorbția glucozei de către mușchi și sporește secreția de insulină din pancreas.

Previne afecțiunile cardiovasculare

Quercetina, un antioxidant antiinflamator găsit în ceaiul rooibos, reduce tensiunea arterială și luptă împotriva radicalilor liberi. Crește colesterolul HDL (colesterol bun) și scade nivelul LDL-ului (colesterolul rău), împiedicând depunerea grăsimilor pe peretele arterelor și vaselor de sânge și scăzând riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte afecțiuni cardiace.

Bea zilnic câte o ceașcă de ceai rooibos. El poate fi băut și seara, pentru că este unul dintre singurele ceaiuri care nu conțin cofeină. 

Ceaiul preparat după o reţetă tibetană care creşte speranţa de viaţă