Ceapa coaptă reduce colesterolul, este benefică în tratarea problemelor de coagulare a sângelui şi grăbeşte refacerea organismului după un infarct sau după AVC

O folosim în mâncăruri, în salate sau sub formă de inele prăjite, dar gustul cepei coapte la cuptor probabil că nu-l ştiu mulţi. Ceapa coaptă este folosită ca remediu în numeroase afecţiuni şi este necesară prepararea ei pentru diminuarea gustului intens.

18 feb. 2022, 10:00
Ceapa coaptă reduce colesterolul, este benefică în tratarea problemelor de coagulare a sângelui şi grăbeşte refacerea organismului după un infarct sau după AVC

Ceapa coaptă. Ceapa este o legumă bogată în vitamina C, din acest motiv fiind eficcientă în creşterea imunităţii, în repararea țesuturilor și în absorbția fierului. Vitamina C acționează, de asemenea, ca un puternic antioxidant, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în complexul de vitamine B, care joacă roluri-cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.

Cum se prepară ceapa coaptă

Ceapa se poate prepara la cuptor, pe aragaz sau chiar în cuptorul cu microunde. În primele două situaţii, ea trebuie coaptă în folie de aluminiu şi alezată cu partea tăiată în jos. Dacă foloseşti cuptorul cu microunde, trebuie să pui ceapa într-un vas termorezistent.

Coace ceapa direct în coajă la 100-150 de grade timp de 15-30 de minute. Dacă o coci la microunde, o poţi lăsa doar 15 minute. Pentru a profita de toate proprietăţile ei, este bine să o consumi jumătate dimineața pe stomacul gol și jumătate cu 2-3 ore înainte de culcare.

Ceapă coaptă trebuie să fie moale și parțial transparentă. Ceapa prea prăjită încetineşte procesul de digestie şi activitatea intestinelor.

Citeste si Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci usturoi prăjit. Acţionează timp de 24 de ore şi este o adevărată binecuvântare pentru sistemul digestiv, cardiovascular şi siluetă

Principalele beneficii ale consumului de ceapa coaptă

Consumul de ceapă la cuptor este recomandat în diabet, deoarece aceasta  reduce şi normalizează nivelul glucozei, potrivit reteteremedii.ro. Ceapa coaptă conține sulf, care este responsabil cu activarea pancreasului și cu producția suficientă de insulină. Totodată, acest mineral este benefic sistemului cardiovascular, protejând vasele de sânge. De asemenea, ceapa conţine fier, necesar bunei funcționări a sistemelor și organelor.

Pentru pneumonie și bronșită, ceapa coaptă este utilizată activ atât în ​​tratamentul adulților, cât și în tratamentul copiilor.

Ceapa coaptă se recomandă, de asemenea, şi în tratarea problemelor de coagulare a sângelui. După un infarct sau un accident vascular cerebral, medicii recomandă consumul zilnic de ceapă la cuptor. Aceasta curăţă vasele şi elimină plăcile aterosclerotice. De asemenea, normalizează tensiunea arterială şi vindecă durerile de cap şi migrenele.

De asemenea, s-a demonstrat că ceapa scade nivelul colesterolului.

Citeste si Neurochirurgul Vlad Ciurea spune de ce e bine să mâncăm slănină cu ceapă