Ceasul Apocalipsei, care măsoară potenţialele catastrofe mondiale, rămâne pe loc şi în 2022. Avertismentul specialiştilor: „Pragul sfârşitului nu este departe”

Acul mare al Ceasului Apocalipsei (Doomsday Clock) va rămâne pe loc şi în 2022, potrivit Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic. Ultima dată când acul a fost mişcat a fost în 2020.

21 ian. 2022, 14:10
Ceasul Apocalipsei, care măsoară potenţialele catastrofe mondiale, rămâne pe loc şi în 2022. Avertismentul specialiştilor: „Pragul sfârşitului nu este departe”

Ceasul Apocalipsei nu va bate nici anul acesta, lucru care ar putea fi văzut ca un semn de speranţă, având în vedere pandemia de COVID-19 şi mişcările de trupe ruse la frontiera cu Ucraina. Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic a anunţat, joi, că poziţia acului mare al ceasului rămâne pe loc în 2022, la 100 de secunde până la miezul nopţii, informează Agerpres.

Totuşi, specialiştii avertizează să nu ne culcăm pe-o ureche. „Pragul sfârşitului nu este departe„, a transmis Buletinul.

Ceasul Apocalipsei măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică. A fost menținut așa și în 2019, iar în 2020 a fost modificat la 100 de secunde.

În 2020, s-a făcut trecerea simbolică de la cele două minute – care fusesera stabilite pentru 2018 și 2019 – la acest nivel record de 100 de secunde.

Citeste si Oamenii de știință au creat prima mâna robotică din lume care imită la aproape perfect mișcările unui membru uman

Care este, de fapt, scopul Ceasului Apocalipsei

Buletinul Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic îşi are sediul la Universitatea din Chicago. Acolo, în 1943, Enrico Fermi a realizat experimentele ce au condus la dezvoltarea primei bombe atomice.

Artista din Chicago Martyl Langsdorf a creat ceasul în urmă cu 75 de ani, la comanda oamenilor de ştiinţă care au construit bomba atomică ce a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

La acel moment, în 1947, Războiul Rece era deja declanşat, iar oamenii de ştiinţă au dorit ca prin acest demers să le atragă atenţia americanilor asupra pericolului unei confruntări nucleare cu Uniunea Sovietică. Scopul lor a fost să „înspăimânte oamenii pentru a deveni raţionali„, a declarat Eugene Rabinowitch, biolog şi editor-şef al Buletinului Oamenilor de Ştiinţă din Domeniul Atomic.

Avertismentele cercetătorilor privind potenţialele catastrofe mondiale, ignorate în ultimii 75 de ani

Deși anihilarea nucleară rămâne cea mai mare amenințare pentru existența omenirii, aceasta este momentan doar una dintre potențialele catastrofe pe care Ceasul Apocalipsei le măsoară.

Citeste si Misterul creaturii extraterestre găsite în deșert care i-a șocat pe oamenii de știință. Ființa are doar 8% ADN uman VIDEO

Ceasul a devenit un indicator recunoscut în mod universal al vulnerabilității lumii la catastrofe cauzate de arme nucleare, schimbări climatice și tehnologii distrugătoare din alte domenii”, precizează Buletinul.

Ceasul Apocalipsei bate deja din 1947, adică de 75 de ani, răstimp în care cercetătorii au venit cu numeroase avertismente privind potenţialele catastrofe. Toate au fost, însă, ignorate. În aceste condiţii, şansele să avem un viitor diferit sunt minime.