CEDO condamnă Rusia pentru EXPULZĂRILE în MASĂ ale gerogienilor

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru expulzările în masă ale cetăţenilor georgieni din 2006, cu doi ani înainte de conflictul armat dintre cele două ţări, informează AFP, citată de Agerpres.

03 iul. 2014, 12:56
CEDO condamnă Rusia pentru EXPULZĂRILE în MASĂ ale gerogienilor

Curtea de la Strasbourg a estimat că în toamna anului 2006 ‘autorităţile ruse au condus o politică coordonată de arestări, detenţie şi expulzare ale unor cetăţeni georgieni’, politică ce a avut ‘un caracter arbitrar’.

Aceste expulzări, care i-au vizat pe georgienii stabiliţi pe teritoriul Rusiei, au fost decise de Moscova ca represalii la decizia autorităţilor de la Tbilisi, la sfârşitul lunii septembrie 2006, de a reţine şi expulza patru ofiţeri ruşi suspectaţi de spionaj.

La scurt timp, mii de persoane au fost reţinute, plasate în detenţie în condiţii ‘îngrozitoare’ şi expulzate brutal către ţara lor, a pledat în faţa Curţii de la Strasbourg, la o audiere din iunie 2012, reprezentanta guvernului georgian Tina Burjaliani. Această politică ‘orchestrată’ de autorităţile ruse au condus la ‘încălcări masive ale drepturilor omului’, a spus ea.

Citeşte şi Rusia, avertizare DURĂ pentru România în privinţa SCUTULUI ANTIRACHETĂ

Reprezentantul guvernului rus, Grigori Matiuşkin, a negat în schimb orice ‘campanie antigeorgiană’. Reamintind faptul că Rusia avea ‘un drept suveran în ceea ce priveşte controlul imigraţiei’, el a afirmat că georgienii au fost expulzaţi conform procedurilor normale.


loading...