Decizie istorică: CEDO i-a ridicat imunitatea judecătoarei Gabriela Bârsan

Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a decis, miercuri, ridicarea imunităţii judecătorului Gabriela Bîrsan, pentru continuarea cercetărilor de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Ridicarea imunităţii s-a produs la solicitarea DNA. Judecătoarea avea imunitate pentru că soţul ei este magistrat la CEDO. Totuşi, procurorii DNA sunt nevoiţi să ia ancheta de la capăt pentru că ridicarea imunităţii nu se aplică retroactiv.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 11:18
Decizie istorică: CEDO i-a ridicat imunitatea judecătoarei Gabriela Bârsan

Decizie istorică luată miercuri de CEDO. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să-i ridice imunitatea judecătoarei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bîrsan. Judecătoarea avea imunitate pentru că soţul ei este magistrat la CEDO.

Scandalul monstru din Justiţia română a început când Gabriela Bârsan, şefa secţiei Contencios de la Înalta Curte şi judecătoarea Iuliana Puşoiu au fost acuzate că au primit excursii în străinătate şi bijuterii de la omul de afaceri Gabriel Chiriac. Omul de afaceri, acuzat de DNA că le-ar fi mituit pe cele două judecătoare de la Înalta Curte, organiza şi petreceri pentru ele, la un hotel de lux din Capitală.

Scandalul a luat amploare de la o zi la alta. După ce judecătoarele au fost acuzate de către DNA de trafic influenţă, a ieşit la iveală că un alt magistrat de la Înalta curte stătea cu chirie în casa soţului avocatei Claudia Silinescu, urmărită penal în acelaşi dosar.

După ce procurorii au descins în casa judecătoarei Bârsan, ea i-a reclamat pe aceştia la CSM şi a susţinut că i-a fost încălcată imunitatea, dobândită prin soţul ei care este judecător la CEDO.

CEDO a decis ridicarea imunităţii judecătoarei, la cererea DNA, pentru ca procurorii să poată continua cercetările în acest caz.