Cehia anunţă redeschiderea parţială a şcolilor, în ziua în care a avut 9.000 de noi infecţii. Pe 18 noiembrie elevii revin în clase

Republica Cehă va redeschide şcolile primare pentru elevii din clasele I şi a II-a pe 18 noiembrie, în contextul în care cele mai recente date medicale arată o scădere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în această ţară, cel mai grav afectată din Europa de al doilea val al pandemiei de COVID-19, a anunţat miercuri ministrul ceh al Educaţiei, Robert Plaga.

11 nov. 2020, 14:11
Cehia anunţă redeschiderea parţială a şcolilor, în ziua în care a avut 9.000 de noi infecţii. Pe 18 noiembrie elevii revin în clase

Anunţul reprezintă prima decizie de relaxare a restricţiilor impuse în Republica Cehă în lunile septembrie şi octombrie din cauza recrudescenţei pandemiei. Începând din 18 noiembrie, elevii din clasele I şi a II-a, cu vârste cuprinse între şase şi opt ani, vor putea să revină la cursurile organizate în şcolile primare.

Republica Cehă, o ţară cu o populaţie de 10,7 milioane de locuitori, a dorit să evite supraaglomerarea spitalelor sale după ce numărul infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2 a depăşit pragul de 15.000 în săptămânile recente, iar Cehia a ajuns pe primul loc în clasamentul ţărilor europene cu cele mai ridicate rate de infectare.

Toate şcolile au fost închise în Republica Cehă pe 14 octombrie şi au fost nevoite să adopte formatul cursurilor de la distanţă.

Citeşte şi Noi măsuri drastice pentru a limita răspândirea COVID-19, se interzice circulaţia în weekend

Republica Cehă a adoptat măsura fără precedent de a închide chiar şi primele clase din şcolile primare atunci când modelele epidemiologice au arătat că situaţia era critică„, a declarat ministrul Robert Plaga într-o conferinţă de presă transmisă miercuri de postul naţional de televiziune din această ţară.

Costul generat de nevoia de a încetini pandemia a fost suportat cu greu de sistemul de educaţie, dar mă bucur că vom putea de acum, cel puţin prin intermediul acestui mic pas, să revenim la activităţile de predare bazate pe prezenţa elevilor în clase„, a adăugat el.

Elevii din clasele I şi a II-a vor trebui să poarte tot timpul măşti sanitare în şcoli, iar sălile de clasă vor fi aerisite la jumătatea orelor de predare. Orele de muzică şi de educaţie fizică nu vor avea loc, a precizat ministrul ceh.

Potrivit AFP, şcolile dedicate elevilor cu dizabilităţi vor fi de asemenea deschise.

Rămân restricţiile legate deplasare

Şcolile generale, liceele şi universităţile vor rămâne deocamdată închise. Grădiniţele au rămas deschise în această perioadă.

Locuitorii din Cehia sunt în continuare vizaţi de restricţii de deplasare, interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii şi de închiderea spaţiilor sportive, a restaurantelor şi a celor mai multe magazine.

Ministrul Sănătăţii din această ţară, Jan Blatny, a declarat într-o conferinţă de presă că, deşi numărul zilnic al infectărilor a atins deja cel mai probabil punctul lor maximal, spitalizările se vor menţine la un nivel ridicat în perioada imediat următoare din cauza intervalului ce există între comunicarea rezultatelor pozitive la testele COVID-19 şi agravarea simptomelor.

Republica Cehă a raportat alte 9.016 de cazuri de coronavirus marţi, în scădere cu circa 3.000 în raport cu numărul comunicat în aceeaşi zi din săptămâna trecută. Numărul zilnic al deceselor de COVID-19 a crescut la aproximativ 200 în ultimele zile. Prin comparaţie, media zilnică a deceselor înregistrate în ultimii ani la nivel naţional, ce include toate cauzele de deces, este de 300.

Miercuri dimineaţă, Cehia a raportat un total de 430.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 5.300 de decese asociate maladiei COVID-19 de la începutul pandemiei.