Cei 13 elevi din Buzău care au ajuns la spital după ce au mâncat corn şi lapte la şcoală, EXTERNAŢI

Cei 13 elevi din comuna buzoiană Ziduri, internaţi la Spitalul din Râmnicu Sărat după ce li s-a făcut rău la şcoală, unde au mâncat cornuri şi iaurt, au fost externaţi, joi.

17 mart. 2016, 15:27
Cei 13 elevi din Buzău care au ajuns la spital după ce au mâncat corn şi lapte la şcoală, EXTERNAŢI

Cei 13 copii care au rămas în spital după ce au fost aduşi cu dureri abdominale, prurit şi vomă au fost externaţi, joi, după ce au primit tratament şi şi-au revenit complet, potrivit news.ro.

În total, 18 copii de la şcoala din Zoiţa, comuna Ziduri, cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani, din clasele a V-a şi a VI-a, au ajuns, miercuri, cu ambulanţele la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, după ce li s-a făcut rău la scurt timp după ce au mâncat la şcoală iaurt şi cornuri, distribuite în cadrul programului guvernamental „Lapte şi corn”.

Dintre aceştia, 13 au fost internaţi cu urticarie, greaţă şi vărsături, în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat, ceilalţi cinci fiind lăsaţi să plece acasă.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău, Marijan Milea, spunea că iaurtul pe care l-au mâncat copiii de la şcoala din Zoiţa făcea parte dintr-un lot fabricat, vineri, în 710 porţii, distribuite în toată zona Râmnicu Sărat.

El spunea că la şcoală condiţiile erau corespunzătoare, iaurtul fiind depozitat într-un frigider, acesta neavând însă un termometru, iar cornurile erau depozitate în dulap. „Am recoltat probe din iaurt, am găsit în frigider 32 de doze, am luat cinci probe, am recoltat teste de sanitaţie din frigider, de pe mesele în care sunt depozitate cornurile, plus de pe mâna celui care le distribuie şi le vom duce în laborator, iar în trei zile vom avea rezultatul”, declara directorul DSVSA Buzău, Marijan Milea.

La rândul său, medicul epidemiolog Carmen Scântei, de la Direcţia de Sănătate Publică Buzău, declara că „nu sunt probleme de înalt risc” şi că iaurtul era în termen de valabilitate.

Între timp, programul „Lapte şi corn” nu a fost sistat în judeţul Buzău. Rezultatele analizelor făcute de medicii din cadrul DSVSA pe probele prelevate de la alimentele găsite în şcoală sunt aşteptate sâmbătă ori la începutul săptămânii viitoare. Analizele prelevate de DSP ar putea dura mai mult, doar după aceea medicii putând trage concluzia dacă elevii au suferit o toxiinfecţie alimentară.