Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Guvernul a aprobat participarea României la programul pentru școli al UE

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă, după ce Guvernul a aprobat miercuri participarea României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, pentru exerciţiul financiar din perioada 1 august 2023 -31 iulie 2029.

10 mai 2023, 23:33
Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Guvernul a aprobat participarea României la programul pentru școli al UE

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă! Astfel, în conformitate cu măsurile prevăzute de noile reglementări europene în materie Guvernul va continua distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf şi de panificaţie pentru preşcolarii şi elevii din toată România.

Citește și Programul laptele, cornul și fructele în școli ar putea continua și în anul școlar 2023 – 2024

Programul laptele, cornul și fructele pentru elevi continuă!

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estimează că, la începerea anului şcolar 2023-2024, vor beneficia de produsele distribuite prin Program circa 1,9 milioane de preşcolari şi elevi. Bugetul anual pentru implementarea Programului se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, ca urmare a repartizărilor definitive ale ajutorului financiar Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru fiecare an şcolar, prin decizie a Comisiei Europene „, au transmis reprezentanții Executivului, într-un comunicat de presă.

Potrivit oficialilor din Guvern, pentru România repartizările orientative ale ajutoarelor din partea Uniunii, pe an şcolar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt: pentru fructele şi legumele destinate şcolilor: 6.178.236 de euro; pentru laptele destinat şcolilor:11.303.390 de euro.

Componenta produselor de panificaţie este susţinută numai din bugetul naţional, spun reprezentanții Executivului.

Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii învăţământului preuniversitar, cu 191 de voturi „pentru”, 68 de voturi „contra” şi 11 abţineri. Și tot miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 189 de voturi „pentru”, 74 „împotrivă” şi 10 abţineri, proiectul legii învăţământului superior.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat.

„Ministerul Educaţiei cu echipa sa şi cu ajutorul întregii societăţi a elaborat un pachet de reforme coerente, măsuri predictibile. Vorbim despre o modificare necesară a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează succesul pe întreg parcursul educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect. Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat în discuţiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ că ne dorim aceleaşi lucruri. În calitate de ministru al Educaţiei voi lupta pentru ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată. (…) Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi întotdeauna un partener”, a spus ministrul Deca.

Ligia Deca a menţionat că legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă procesului parlamentar reprezintă rezultatul unui efort colectiv la care au contribuit voluntar mii de oameni.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, a prezentat principalele amendamente adoptate de deputaţi la proiectul de lege, printre acestea numărându-se şi cel referitor la atragerea operatorilor economici către învăţământul dual, înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă.

Medicii care termină cursurile masterului didactic vor putea să predea la clase module prin care se vor introduce cunoştinţe referitoare la educaţia pentru sănătate, nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, este un alt amendament adoptat.

Citește și Cât costă un litru de lapte de la fermieri. Prețul la raft este cu 30% mai mare