Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale. Sute de mii de români sunt în pericol de a fi debranşaţi

Potrivit unui proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică de Ministerul Energiei, sute de mii de români riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale dacă nu-şi plătesc facturile.

20 iul. 2021, 11:17
Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale. Sute de mii de români sunt în pericol de a fi debranşaţi
Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale. Sute de mii de români sunt în pericol de a fi debranşaţi

Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale. Ordonanţa de urgenţă care interzicea furnizorilor de curent electric, gaze, apă, canalizare şi salubrizare debranşarea clienţilor în timpul stării de alertă ar putea fi modificată.

Cei care nu şi-au plătit facturile riscă să rămână fără curent electric şi gaze naturale

Citeşte şi Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „O creștere cu 25% a prețului la gaze nu poate fi justificată”

După ce mulţi dintre români au profitat de OUG dată la 15 mai 2020 şi nu şi-au mai plătit facturile, Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect care să elimine interdicția de debranșare a clienților de la rețelele de furnizare a electricității sau gazelor naturale.

Potrivit proiectului, cei care au restanţe la plata gazelor sau a energiei electrice nu vor putea fi debranșați mai devreme de trei luni de la intrarea în vigoare a măsurii.

Reamintim că în 2020, din cauza problemelor cauzate de pandemia de coronavirus, autoritățile au decis ca pe perioada stării de alertă furnizorii de curent, gaze, apă, canalizare și salubritate să nu aibă voie să debranșeze clienții.

Potrivit articolului 72 al OUG 70/2020, “pe perioada stării de alertă, operatorii de transport și distribuție energie electrică și gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situația în care este incident un motiv de debranșare/deconectare, amână efectuarea acestei operațiuni până la încetarea stării de alertă”.

Cel de-al doilea alineat al articolului 72 stabilește aplicarea acelorași reguli și pentru furnizarea de apă, canal și salubritate.

Conform cifrelor prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, AFEER – Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania şi ACUE – Federaţia Asociaţilor Companiilor de Utilităţi din România, numărul persoanelor care nu şi-au plătit facturile la gaze şi energie electrică în perioada vizată de amânarea debranşărilor/deconectărilor a ajuns la aproximativ 209.000,  cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 mil. lei la sfârşitul lunii mai a.c.

Numărul clienţilor care nu şi-au achitat facturile de energie electrică şi nu au putut fi deconectaţi este de circa 173.000 la finalul lunii iunie a.c.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CLIENŢII DECONECTAŢI

În condiţiile în care motivul deconectării este reprezentat de neplata facturilor, clienţii finali aflaţi într-o astfel de situaţie nu vor putea încheia uşor noi contracte cu alţi furnizori, din cauza unor posibile garanţii majorate solicitate în cadrul noilor contracte de furnizare. De asemenea, astfel de clienţi finali nu vor putea fi preluaţi nici de către furnizorii de ultima instanţă, motivat de deconectarea pentru neplata debitelor. Mai mult, în cazul în care vor identifica soluţii pentru plata debitelor restante, pentru reconectarea la reţelele de energie electrică şi/sau de gaze naturale, respectivii clienţi finali vor trebui să achite din nou taxa de racordare, conform legislaţiei în vigoare, potrivit Adevarul.

Proiectul de OUG este supus avizului Consiliului Legislativ, Consiliului Economic şi Social şi Consiliului Concurenţei.

Citeşte şi Ministrul Energiei reacţionează după explozia de la Petromidia Năvodari. „Deocamdată nu cred că vom avea probleme cu stocurile de carburanţi”