Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „O creștere cu 25% a prețului la gaze nu poate fi justificată”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații despre creșterea prețului la gaze. Acesta a precizat că românii au libertatea să schimbe furnizorul după bunul plac.

09 iun. 2021, 21:30
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „O creștere cu 25% a prețului la gaze nu poate fi justificată”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut declarații despre creșterea prețului la gaze, el a precizat că românii pot schimba oricând furnizorul. De asemenea, a subliniat că Romgaz va crește producția.

M.E: Nu avem o problemă cu aprovizionarea de gaze. Romgaz nu a scăzut producția, ci va crește producția. Romgaz se orientează pe extragerea noului zăcământ de la Caragele. Ei caută nod în papură pentru că a crescut consumul de energie electrică.

I: De ce o creștere de 25%?

M.E: O creștere cu 25% a prețului la gaze nu poate fi justificată decât prin diferența dintre prețul de achiziție și prețul de vânzare. Doar așa putem vedea profitul lor. De unde a cumpărat acel furnizor gazul ca să facă creșterea de 125% , o astfel de firmă nu are ce să caute pe piață, nu ar trebui sa aiba licență.

I: O scumpire normală ar fi de cât?

M.E: După părerea mea pot înțelege o creștere de preț, e vorba de o repornire a economiei mondiale, însă 25% mi se pare mult. Data vitoare voi cere prețurile de achiziție, voi cere să văd prețul producătorilor care vând către principalii furnizori.

I: Dacă dă faliment firma care este furnizor, ce face consumatorul?

M.E: Nu se întâmplă nimic, primește în continuare gaz, primește un alt furnizor. Dacă compania și-a stabilit un sediu într-o localitate îndepărtată, reparațiile vor fi făcute de compania distribuitoare în plan local. Unele companii spun clienților „Dacă plecați de la noi, nu vă mai face nimeni deranjamentele”. Este ilegal. Furnizorul se ocupă de tot.

I: Există o posibilitate de prelungire a termenului?

M.E: Termenul se poate prelungi, dar nu stiu dacă vom putea obține mai mult față de o prelungire de 2-3 luni. Oamenii trebuie să fie actori în piață, să-și aleagă un furnizior în piața concurențială. Susțin orice măsură care ar putea ajuta piața. Pot opta pentru un furnizor oricând, nu mai există o limită, pot schimbă oricând apare o ofertă.

I: Noi ce putem face, noi consumatorii?

M.E: Ar trebui transparență vis-avis de prețuri, se numește înțelegere de tip cartel. Asta nu poți să vezi decât dacă există o transparență. Comportamentul trebuie să se schimbe, trebuie să am un radar ca să văd ce se întâmplă cu furnizorii. Românul este conservator. Important e să găsești furnizorul cu serviciile care îți plac.

Ministrul Energiei a anunțat în luna mai că prețul gazelor va crește cu 25%

„Când facem comparație între 2021 și 2020, indiferent că vorbim de gaz sau energie electrică, trebuie să ne gândim că vorbim de un an 2020 care a fost în pandemie și consumul a fost foarte scăzut. Prețul a fost jos, pentru că nu a fost cerere. Nu putem compara 2021 cu 2020. Prețul gazului la 1 iulie cred că ajunge ca cel din 2019. A fost un preț reglementat prost atunci, prin acea ordonanță 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau. Cererea de gaze iar a crescut, la fel și cea de electricitate. Am auzit de tarife scumpite de până 15-16% până la sfârșitul anului, de prețuri de până la 20-25%. După mine nu ar trebui să existe scumpiri. E un fenomen ciudat în această vară: prețul gazului nu a scăzut față de cum ar fi normal, ba din contră.  Eu nu pot să spun că 20% e rezonabil. Dacă vorbim de prețuri mai mari cu 250% vorbim de prețuri speculative. Acolo e cazul să intervină toate instituțiile. Așa ceva nu poate să reziste. Trebuie instituțiile să se uite foarte atent la aceste scumpiri de la 1 iulie”, a spus Virgil Popescu, la Digi24.