Cei care nu-şi vor publica lucrările vor risca să-şi piardă titlurile de licenţiat, masterat sau doctorat

Persoanele care nu vor da publicității conținutul lucrărilor pe baza cărora au fost evaluați și au finalizat cursuri de licență, masterat sau doctorat vor risca nerecunoașterea titlului obținut cu ajutorul respectivei lucrări științifice. Măsura este prezentă într-un proiect de act normativ înregistrat recent la Senat pentru dezbatere.
Filip Stan
27 nov. 2017, 15:01
Cei care nu-şi vor publica lucrările vor risca să-şi piardă titlurile de licenţiat, masterat sau doctorat

Propunerea legislativă privind înfiinţarea şi funcţionarea Depozitului Electronic Naţional al Lucrărilor Ştiinţifice a fost înregistrată de curând la Senat și ar putea aduce schimbări privind lucrările științifice realizate în instituțiile de învățământ superior sau în cadrul proiectelor de cercetare finanțate de către stat. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege prevede înființarea, în cadrul Bibliotecii Naționale a României, a Depozitului Electronic al Lucrărilor Științifice. Conform inițiatorilor proiectului, acest depozit va reprezenta „un fond național, în format electronic, al lucrărilor științifice realizate în unitățile de învățământ superior, institutele și centrele de cercetare finanțate din fonduri publice, precum și cele realizate în cadrul proiectelor de cercetare finanțate parțial sau în întregime din fonduri publice”. Lucrările științifice pot fi lucrări de licență, dizertații pentru finalizarea studiilor de masterat, teze de doctorat, articole, analize și rapoarte cu caracter științific.

Potrivit proiectului, toate lucrările științifice realizate în instituțiile de învățământ superior de stat din România sau în cadrul unor proiecte finanțate de către stat trebuie să fie transmise și depozitate, în termen de maximum 30 de zile de la data susținerii sau finalizării și în format electronic, în acest depozit. Accesul liber și gratuit la aceste lucrări va fi permis după trei luni de la depunerea acestora și numai de la calculatoarele Bibliotecii Naționale a României prin Platforma online a Depozitului, platformă realizată și administrată de Biblioteca Națională.

Pentru neîndeplinirea obligațiilor de depunere a lucrărilor se pot aplica mai multe sancțiuni, care pot fi amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și 5.000 de lei pentru persoanele juridice sau chiar nerecunoașterea titlului obținut prin respectiva lucrare științifică și sistarea oricăror beneficii academice, profesionale sau de cercetare.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”