Cei doi angajaţi ai Spitalului „Victor Babeş” reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, plasaţi în arest la domiciliu.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de procurori în termen de 48 de ore. Cei doi sunt acuzaţi de ucidere din culpă.

16 iun. 2021, 21:15
Cei doi angajaţi ai Spitalului „Victor Babeş” reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, plasaţi în arest la domiciliu.

Cei doi angajaţi ai Spitalului „Victor Babeş” reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI şi acuzaţi de ucidere din culpă au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile, judecătorii respingând astfel propunerea de arestare preventivă făcută de procurori. Decizia instanţei poate fi contestată.

„În baza art. 227 alin. (1) C.p.p., respinge ca neîntemeiată propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii R.C. şi P.L.V. în dosarul nr. 1784/P/2021”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 3.

Eroare umană în cazul „TIR-ul morţii” de la spitalul Victor Babeş. Două persoane au fost reţinute
Instanţa a decis ca aceştia să fie plasaţi în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Decizia poate fi contestată în 48 de ore.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că cei doi angajaţi ai Spitalului „Victor Babeş” reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI sunt acuzaţi de ucidere din culpă. Este vorba despre un instalator care ar fi mânuit defectuos instalaţia de oxigen, determinând creşterea presiunii peste 6 bari şi oprirea automată a ventilatoarelor, dar şi despre un inginer-şef care, nefiind la serviciu la ora producerii incidentului, a trimis instalatorul să facă intervenţia fără a-l instrui în prealabil. Procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi.

”La data de 16.06.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor R.C, instalator în cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului Victor Babeş, respectiv P.L.V, inginer-şef serviciul Tehnic pentru infracţiunea de ucidere din culpă”, a transmis, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, din probele administrate până în prezent, a rezultat că, în 12 aprilie, în intervalul 16.55 – 16.57, instalatorul a ”manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a preciunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii de Terapie Intensivă Mobilă, fapt ce a determinat creştrea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor (…) conducând, astfel, la decesul a trei pacienţi”.

La rândul său, inginerul-şef este acuzat că ”nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametri tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen”.

”Constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la data de 12.04.2021, ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a cerut subalternului său, R.C, să se deplaseze în camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l instrui corespunzător (…) S-a creat necesitatea intervenţiei asupra instalaţiei, intervenţie realizată defectuos de inculpatul R. C, fapt care a dus la oprirea automată a ventilatoarelor”, au arătat procurorii.

Reprezentanţii spitalului afirmă că ambii îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș. STS confirmă că au fost făcute două apeluri la 112. De ce nu a fost anunțată Poliția