Eroare umană în cazul „TIR-ul morţii” de la spitalul Victor Babeş. Două persoane au fost reţinute

Primele rețineri în cazul mortilor din TIR-ul de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Șeful Serviciului Tehnic şi un instalator au fost retinuţi de poliție, la două luni de la tragedie. Procurorii au stabilit că instalatorul a umblat la instalația de oxigen, la cererea inginerului-șef, care nu se ocupase corespunzător de funcționarea acesteia. În loc să scadă volumul de oxigen, instalatorul a manevrat greşit elementele componente de reglare a presiunii de oxigen, provocând creșterea presiunii, care a determinat oprirea automată a ventilatoarelor. Acest fapt a condus la moartea a trei pacienți de la ATI.

16 iun. 2021, 13:20
Eroare umană în cazul „TIR-ul morţii” de la spitalul Victor Babeş. Două persoane au fost reţinute

Două persoane au fost reţinute miercuri în dosarul decesului a trei pacienţi din unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeş din Capitală. Cele două persoane sunt un instalator in cadrul Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale ”Dr. Victor Babes” şi un inginer – sef Serviciu Tehnic al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale ”Dr. Victor Babes”. Ambii sunt acuzaţi de ucidere din culpa.

Din probele administrate de anchetatori a rezultat că „la data de 12.04.2021, in intervalul orar 16:55-16:57, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpatul R.C. a manipulat in mod necorespunzator elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalatiei Unitatii Mobile de Terapie Intensiva, fapt ce a determinat cresterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, avand drept consecinta oprirea automata a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacientilor internati in salonul ATI al unitatii medicale mobile, conducand astfel la decesul a trei pacienti”.

În cazul inginerului şef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infectioase si Tropicale ”Dr. Victor Babes”, procurorii au reţinut că „nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile de serviciu si responsabilitatile specifice postului, prin aceea ca nu a asigurat functionarea in parametrii tehnici corespunzatori a instalatiei de oxigen aferente Unitatii Mobile de Terapie Intensiva amplasate in curtea spitalului, a carei presiune, in perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinand astfel functionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacientilor internati in salonul ATI al unitatii mobile in afara parametrilor optimi”.

„In acest context, la data de 12.04.2021, constatandu-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, intrucat nu se mai afla la locul de munca, susnumitul i-a solicitat subalternului sau, inculpatul R.C., sa se deplaseze la camera tehnica a unitatii mobile si sa reduca presiunea oxigenului din instalatie, fara a-l fi instruit corespunzator in prealabil asupra principiilor de functionare a instalatiei. Astfel, pe fondul neasigurarii functionarii in parametri optimi a instalatiei de oxigen, precum si a instruirii deficitare a personalului din subordine, s-a creat necesitatea interventiei asupra instalatiei, interventie realizata defectuos de inculpatul R.C., fapt ce a condus la oprirea automata a ventilatoarelor din dotarea Unitatii Mobile de Terapie Intensiva si la decesul celor trei pacienti”, a transmis Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, într-un comunicat de presă.

Cei doi angajaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează a fi sesizat judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti in vederea luarii masurii arestarii preventive a inculpatilor pe o durata de 30 de zile.

Citeşte şi: EXCLUSIV. Detalii şocante din ancheta de la Victor Babeş. Personalul medical NU era în TIR, au găsit cele trei cadavre după avarie

Trei persoane au murit în data de 12 aprilie după ce instalaţia de oxigen a unităţii mobile ATI de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti s-a oprit.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul celor trei morţi de la Institutul „Victor Babeş”.

Citeşte şi: Rudele unei femei moarte în TIR-ul ATI de la „Victor Babeş”: I-aş spânzura, oamenii mor în spitale şi ei se ceartă pe scaune