Cei mai activi – inactivi parlamentari din 2019. Cine ia „zmeura de aur”

În 2019, cei mai activi parlamentari au fost deputatul PSD Florin Iordache (vicepreședintele Camerei Deputaților) și liderul deputaților PNL, Florin Roman. Mai puțini activi au fost deputatul Pro România Nicolae Bănicioiu și senatorul ALDE Mihai Ruse, informează stiripesurse.ro.
Romania TV
31 dec. 2019, 06:50
Cei mai activi - inactivi parlamentari din 2019. Cine ia

În topul deputaților activi în 2019 se află Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților, cu 563 de luări de cuvânt în 37 de ședințe de plen. Iordache a semnat pentru 20 de propuneri de lege, două dintre acestea fiind promulgate, informează sursa citată.

Un alt politician activ este liderul de grup al PNL, Florin Roman, care s-a adresat plenului Parlamentului de 105 ori în 58 de ședințe. Roman a inițiat 78 de proiecte normative, 7 dintre acestea devenind legi. Roman a adresat 219 întrebări Guvernului în 2019 și a semnat pentru moțiunile de cenzură împotriva Executivului PSD.

Printre cei mai puțin activi se numără deputatul de Galați Eugen Durbacă (afiliat grupului PRO Europa). Acesta nu a luat cuvântul de când a depus jurământul de preluare a mandatului, dar a semnat pentru 11 propuneri legislative. Un alt deputat care a luat cuvântul doar la depunerea jurământului de parlamentar este Nicolae Bănicioiu (afiliat grupului PRO Europa). Bănicioiu a semnat 8 proiecte legislative. Durbacă și Bănicioiu au semnat au semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură. 

Din grupul PSD, activă a fost Carmen Ileana Mihălcescu, vicepreședinte al Camerei Deputaților (425 de luări de cuvânt în 26 de ședințe de plen, prezidând mai multe dintre ele). În partea inactivă a topului se află deputatul de Constanța Radu Babuș, vicelider grup PSD, care nu a luat cuvântul în 2019. 

Din grupul PNL, actualul vicepremier Raluca Turcan a vorbit de la tribuna Parlamentului de 64 de ori în 43 de ședințe de plen ale Camerei Deputaților și a ședințelor comune din Parlament. În schimb, deputatul de Diaspora Mihai Alexandru Voicu nu a luat cuvântul în ședințele Parlamentului. Acesta este inițiator a trei proiecte de lege și semnatar a două moțiuni de cenzură dar și patru moțiuni simple.

La grupul PRO Europa, liderul Victor Ponta, a luat cuvântul de 22 de ori în 13 ședințe parlamentare și este inițiator a opt propuneri legislative, dintre care una a fost promulgată. Mai puțin activ în plen a fost Sorin Cîmpeanu, care a vorbit într-o singură ședință din acest an – un minut și 14 secunde, cu ocazia dezbaterilor politice cu tema „Stopaţi schimbările dăunătoare din învăţământul românesc”.

Liderul grupului USR, Stelian Ion, a luat cuvântul de 55 de ori în 33 de ședințe ale Parlamentului. Pe de altă parte, Alin Ionuț Arsu, deputatul care l-a înlocuit pe actualul europarlamentar USR Cristian Ghinea, a luat cuvântul o singută dată, în plenul Camerei Deputaților din iunie 2019, când a depus jurământul.

În grupul ALDE, Varujan Vosganian este cel mai vocal deputat, a luat cuvântul de 31 de ori în 23 de ședințe de plen. Deloc vizibil în Parlament, Mihai Doru Oprișcan a luat cuvântul doar la depunerea jurământului. Oprișcan a fost ales pe listele PNL dar și-a dat demisia în martie 2018 pentru ca în luna iunie a aceluiași an să se înscrie în ALDE.

Din grupul neafiliaților, parlamentarul de Prahova Grațiela Gavrilescu, fost ministru ALDE, nu a vorbit niciun minut în ședințele de plen de anul acesta. În schimb, Gavrilescu, care este acum deputat neafiliat, s-a semnat pe cinci inițiative legislative, dintre care două au fost promulgate.

La Senat, Cel mai vizibil senator în 2019 a fost Mihai Goțiu, parlamentar de Cluj, care luat cuvântul în 50 de ședințe de plen. Goțiu a semnat pentru 40 de inițiative legislative și a adresat 53 de întrebări și 23 de interpelări Guvernului. Printre cei mai puțin activi parlamentari din Senat se află parlamentarul ALDE de Brăila Mihai Ruse, care nu a luat cuvântul anul acesta și nici nu a avut interpelări sau întrebări adresate Executivului.

În grupul PSD din Senat, cel mai activ a fost Șerban Nicolae, care a luat cuvântul în 34 de ședințe. De cealaltă parte, fostul ministru al Culturii, Daniel Breaz, a vorbit într-o singură ședință a plenului Senatului. 

În grupul PNL, senatorul de București Florin Cîțu a fost cel mai activ în declarațiile din plen, luând cuvântul în 35 de ședințe. Fostul lider de grup de asemenea a semnat pentru 12 inițiative legislative, dintre care una a devenit lege în vigoare. Pe de altă parte, senatorii PNL Iulian Dumitrescu și Leon Dănăilă nu s-au prezentat la microfon în nicio ședință de plen din anul care se încheie.

În grupul USR, un senator activ a fost liderul de grup, Adrian Wiener, care a luat cuvântul în 29 de ședințe de plen. În schimb, senatoarea Ramona-Nicoleta Dinu nu a luat cuvântul în nicio ședință de plen a Senatului din 2019.

Aflat printre senatorii fără grup parlamentar, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a luat cuvântul la 16 ședințe de plen de anul acesta. Tăriceanu a semnat pentru cinci propuneri legislative, dintre care la două este singurul inițiator. De asemenea, acesta a semnat pentru demiterea Guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Printre senatorii mai puțin prezenți în fața plenului se numără și Marius Petre Nicoară, care a luat cuvântul o dată în 2019. Senatorul ALDE de Cluj a semnat pentru șapte proiecte de lege, dintre care la unul este singurul inițiator. În schimb, Nicoară a depus șase declarații politice în scris în acest an. Totodată, fostul membru PNL a formulat două întrebări și 12 interpelări către Guvern. Marius Nicoară a susținut moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Dăncilă.

Citește și:

Ministru Muncii aduce veşti proaste înainte de Anul Nou 2020: „În toată Europa vârsta de pensionare este prelungită”

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Moștenirea de la bunici: cine are drept legal dacă nu există testament
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Înșelătorie cu produse de la sibieni. Cum sunt păcăliți românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Actrița Millena a MURIT la doar 11 ani, după 13 stopuri cardiace. Medicii au crezut că este vorba de febra dengue. Care este, de fapt, cauza decesului
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele