Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, se pregăteşte să investească în România în energie verde

DTEK Renewables International, companie deţinută de Rinat Ahmetov, a devenit partenerul Finas Group, companie clujeană care operează şi pe piaţa de energie verde, intenţia celor două entităţi fiind de a dezvolta pe termen mediu proiecte regenerabile de 150 de miloane de euro, au anunţat cele două părţi.

09 nov. 2022, 09:07
Cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, se pregăteşte să investească în România în energie verde

Rinat Ahmetov, investitor în România. Potrivit informaţiilor, din toate business-urile pe care le administrează, Finas Group a obţinut anul trecut venituri de peste 11 milioane de euro şi un profit operaţional de 3,7 milioane de euro. Compania este activă în zona de agricultură şi HoReCa prin Crama La Salina şi restaurantul-pensiune Sarea-n bucate, imobiliare şi energie.

Rinat Ahmetov, care este și patronul clubului de fotbal Șahtior Donețk, este creditat de Forbes la acest moment cu o avere de 4,3 miliarde dolari.

Grupul Finas este deținut de familia Dana și Claudiu Șugar, fiind implicat atât în energie, cât și în agricultură, imobiliare, medicină. Claudiu Șugar este partener de afaceri și cu Simion Mureșan, care deține Electrogrup, cea mai mare companie din grupul E-INFRA, cu activități în energie, infrastructură și telecomunicații, relevă datele analizate de Profit.ro.

Colaborarea între cele două companii a început în decembrie 2021, prin dezvoltarea comună a unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, județul Iași, pe o suprafață de 25 de hectare. Investiția în valoare de 90 de milioane de euro se află în acest moment în stadiul de proiectare și de licitații echipamente, urmând a fi finalizată în 2024.

În iunie 2022, Finas Group și DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro. Este vorba de un parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, județul Mureș, ce se întinde pe 90 de hectare și care va fi finalizat anul viitor. În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât și cel solar aveau autorizație tehnică de racordare (ATR).

Citeşte şi: PNRR va fi suplimentat cu 1.4 mld. euro. Banii vor fi folosiți pentru depăşirea crizei energetice și reducerea dependenței de gazul rusesc

„Aceste investiții sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte și pe mai mulți ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Suntem încrezători în acest parteneriat dat fiind că, în 2021, când am demarat procesul de vânzare cu mai mulți competitori, DTEK s-a dovedit a fi compania cea mai serioasă și care a venit cu cea mai bună ofertă”, a declarat Claudiu Șugar, CEO Finas Group.

„Suntem încântați să colaborăm cu Finas Group în dezvoltarea proiectelor Ruginoasa și Glodeni. Acestea sunt primele investiții ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din țară”, a spus și John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iași) și Glodeni (Mureș), au fost alese de Finas Group ținând cont că ambele județe au deficit major de energie și, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile. Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potențialul eolian considerabil al ariei respective. Odată finalizate cele două investiții, în sistemul energetic național se vor livra cantități foarte mari de energie – 200.000 MW/an la Ruginoasa și 74.000 MW/an la Glodeni.

„Acest tip de proiecte reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investițiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor. În plus se creează zeci de locuri noi de muncă, iar bugetul comunităților locale crește date fiind taxele plătite de companii atât în faza de autorizări, cât și după punerea în funcțiune a parcurilor”, a mai spus Claudiu Șugar.

Citește şi: Veste proastă pentru români! Chiriile se scumpesc de la 1 ianuarie 2023