Cel mai bun ratatouille. Reţeta clasică a lui Jamie Oliver

Această tocană de legume este perfectă pentru serile în care vrei să prepari o mâncare sănătoasă la cină. Este o reţetă clasică pentru cel mai bun ratatouille pe care bucătarul Jamie Oliver o recomandă cu multă căldură, aşa că merită să o încerci şi tu.

RomaniaTV.net
28 sept. 2016, 11:26
Cel mai bun ratatouille. Reţeta clasică a lui Jamie Oliver

Ingrediente

2 cepe roşii

4 căţei de usturoi

2 vinete

3 dovlecei

2 ardei graşi roşii sau galbeni

6 roşii coapte

½ legătură de busuioc proaspăt

ulei de măsline

cimbru proaspăt, după gust

400 g roşii (prunişoare) de la conservă

1 lingură oţet balsamic

½ lămâie

Mod de preparare

Pregăteşti ingredientele înainte să te apuci de această mâncare – cureţi şi tai cepele în sferturi sau felii groase, apoi cureţi şi toci usturoiul. Tai vinetele şi dovleceii la capete, scoţi seminţele ardeilor graşi şi îi tai bucăţi mari. Tai roşiile în bucăţi mai mari, alegi câteva frunze de busuioc şi le dai deoparte, apoi tai cât mai fin restul plantei.

Încălzeşti 2 linguri de ulei într-o cratiţă încăpătoare, la foc mediu, adaugi vinetele tăiate, dovleceii şi ardeii graşi şi căleşti legumele aproximativ 5 minute, până se înmoaie şi devin aurii, dar nu sunt complet coapte. Cu o lingură, pui legumele făcute într-un castron mare.

Tot în cratiţă, adaugi ceapa, usturoiul, busuiocul tocat şi frunzele de cimbru, cu un strop de ulei, dacă este nevoie. Căleşti totul 10-15 mintue, până se înmoaie ingredientele şi se rumenesc un pic. Legumele prăjite le pui din nou în cratiţă şi le amesteci cu roşiile proaspete şi cu cele de la conservă, torni oţetul balsamic şi condimentezi cu sare şi piper după gust.

Amesteci bine toate ingredientele şi pasezi roşiile cu o lingură. Acoperi cratiţa şi fierbi la foc mic aproximativ 30-35 de minute, până scade tocăniţa şi capătă o consistenţă omogenă.

Rupi frunzele de busuioc, razi coaja de lămâie prin răzătoarea mică şi condimentezi dacă mai este nevoie. Serveşti tocăniţa de legume cu o bucată de pâine sau cu o porţie de orez fiert sau făcut la aburi.

Vezi şi reţeta de ratatouille cu conopidă