Mulți români îl consumă cu drag, dar puțini știu că este foarte dăunător sănătății. Are cele mai multe pesticide. Un raport realizat recent ne arată câteva lucruri nu tocmai plăcute despre acest aliment.
Organizația americană Environmental Working Group (EWG) a realizat un raport internațional numit „Shopper’s Guide to Pesticides in Produce 2025”. Cu ajutorul lui aflăm ce alimente sunt contaminate cu pesticide.
Cercetătorii au analizat 12 fructe și legume. Rezultatul? Peste 90% dintre mostrele analizate au afișat un număr ridicat de reziduuri potențial periculoase. În topul clasamentului se află spanacul, un aliment pe care românii îl cumpără și îl folosesc des în diferite mâncăruri.
Nu doar spanacul reprezintă un pericol pentru sănătate. Pe lista cercetătorilor se află alte fructe și legume cu un conținut ridicat de pesticide, precum cireșele, căpșunile, strugurii, piersicile, nectarinele, perele, merele, murele, afinele și cartofii. Cartofii au fost incluși în listă din cauza clorprofamului, un pesticid care a generat mari îngrijorări.
În România, nu doar spanacul este alimentul plin de pesticide. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), a tras un semnal de alarmă, vorbind despre situația reală din piețe și magazine.
Potrivit directorului ICA, un pericol uriaș îl reprezintă verdețurile precum țelina, mărarul și pătrunjelul. Principalul vinovat este modul de comercializare al produselor. Sunt verdețuri care pot să provină din culturi gospodărești, unde sunt utilizate substanțe chimice care le cosmetizează aspectul.
De asemenea, unii comercianți folosesc diferite alte ingrediente pentru a obține un produs care să arate bine. Iar în final, cei care au de pierdut sunt chiar consumatorii, pentru că nu mai știu ce cumpără de fapt.
„Din păcate, la noi nu este același top al pesticidelor. Din experiență, cele mai contaminante sunt verdețurile, nu căpșunele, nu spanacul, ci verdețurile: mărar, pătrunjel, frunză de țelină. Aici trebuie să fim atenți.
De multe ori, suntem tentați să cumpărăm aceste verdețuri de la marginea drumului, din locuri necontrolate. O bătrânică ce ne vinde niște leuștean sau pătrunjel nu înseamnă că știe să-l cultive și că are respect față de cel care îl va mânca, față de consumator.
De foarte multe ori, cei care cultivă în gospodărie acest fel de produs au două loturi, unu pentru consum propriu și unu pentru vânzare, iar cel pentru vânzare este totdeauna stimulat cu tot felul de substanțe pentru a fi cât mai aspectos. Dacă ne uităm, nu mai distingem pătrunjelul de leuștean. Cât de frumos și cât de mare este frunza”, a declarat Alexandru Cîrîc pentru Antena 3.
Citește și: Geta Sterp, rețetă pentru dulceață de căpșune. Secretul vedetei pentru ca fructele să rămână întregi
Expertul mai precizează că trebuie să fim atenți la fructele și legumele care vin din afara Europei, deoarece există alte standarde și limite pentru acești contaminanți.
În situația asta, este foarte greu de ținut sub control, pentru că nimeni în lume nu va putea analiza lot cu lot, fruct cu fruct. În situațiile de genul acesta, noi stăm un pic mai rău decât în studiul american, pentru că reziduuri de pesticide întâlnim extrem de des. Anumite pesticide se repetă destul de des în cam toate fructele și legumele venite în analize. Deci ar trebui mare atenție, poate fiecare să găsească acea sursă în magazine unde sunt controale sau la cei care chiar își respectă promisiunea pe care o fac cumpărătorului și să nu folosească acele substanțe.”, a precizat expertul la Antena 3 CNN.