Cel mai lung proces din România şi unul dintre cele mai lungi din lume a ajuns la final

După 29 de ani de la depunerea acţiunii în instanţă, sute de termene şi zeci de înfăţişări, o firmă din România care vindea tablă pe vremea lui Ceauşescu a pierdut în faţa foştilor parteneri germani cel mai lung proces înregistrat în justiţia românească.

RomaniaTV.net
06 mart. 2012, 15:34
Cel mai lung proces din România şi unul dintre cele mai lungi din lume a ajuns la final

La începutul anilor ’80 combinatul Sidex Galaţi a încheiat un contract de 30 de milioane de dolari pentru livrarea a cinci nave cu tablă groasă cu o firmă americană, prin intermediarul Metalexportimport (MEI), companie de stat românească.

Înainte de livrare, americanii au spus că nu dispun de banii necesari achitării mărfii şi că au nevoie de timp să găsească un finanţator. Destul de repede, acesta a şi apărut, banii fiind puşi la dispoziţia americanilor de două concerne germane, Thyssen Krupp şi Otto Wolf. Navele au ajuns la destinaţie însă americanii au intrat de îndată în faliment şi nu au mai plătit banii către MEI. Românii s-au îndreptat însă împotriva finanţatorilor germani, lăsaţi şi ei pe dinafară de americanul falimentar.

Procesul a început în 1983 şi s-a terminat abia  la jumătatea lunii trecute. MEI a pierdut astfel cei 60 de milioane de dolari, cât era miza procesului, în favoarea concernelor germane, la decizia definitivă a Curţii Supreme. Verdictul a fost „acuzaţii nefondate” şi a venit după aproape trei decenii de amânări, vicii de procedură şi recuzări ale completului de judecată.

Avocatul părţii române, Gheorghe Piperea, a spus, pentru Economica.NET, că a pierdut procesul din cauza unor presiuni diplomatice imense ale Germaniei, care şi-a protejat firmele.