Cel mai mare avion de pasageri din lume are probleme. Toate aeronavele A380 vor fi verificate

Agenţia europeană de securitate aeriană a recomandat astăzi inspectarea tuturor avioanelor A380 aflate în serviciu, după descoperirea unor fisuri la aripile mai multor aeronave.

RomaniaTV.net
08 feb. 2012, 11:22
Cel mai mare avion de pasageri din lume are probleme. Toate aeronavele A380 vor fi verificate

Anunţul vine la doar câteva zile după ce şi rivalul său Boeing a cerut ca întreaga flota Dreamline 787 să fie supusă verificărilor, din cauza unei erori de fabricaţie ce afectează structura materialelor compozite.

Potrivit publicaţiei franceze L’Expansion, în luna ianuarie au fost descoperite fisuri pe aripa unui Superjumbo Airbus A380, iar AESA a recomandat încă de pe atunci inspectarea a 30 din cele 67 de aeronave A380.

Tot astăzi, compania aeriană Qantas a decis rămânerea la sol a unuia din avioanele sale Airbus 380, după descoperirea aceloraşi microfisuri în aripi. Airbus susţine însă că acestea nu reprezintă niciun risc pentru siguranţa pasagerilor.

 

Alte probleme ale A380

Încă după primul zbor, producția s-a lovit de nenumărate dificultăți ce au dus la amânarea livrării avionului către cumpărători cu peste doi ani. Problemele au fost legate de atât de cablarea avionului (care s-au datorat folosirii a două versiuni incompatibile de software), masei prea mari, aripii care nu trecea testele de rezistență, cât și din cauza problemelor generate de furnizori. Astfel, au existat trei amânări, iar primul avion, care trebuia livrat la începutul anului 2006, a fost livrat abia la 15 septembrie 2007 companiei Singapore Airlines, efectuând prima cursă pe ruta Singapore-Sydney.

A380 este cel mai mare avion de linie la ora actuală, poate transporta peste 500 de pasageri sau peste 800 dacă spaţiul interior este configurat doar pentru clasa economică.