Cel mai penal guvern din istoria României: Cabinetul Tăriceanu I, Guvernul Alianţei „Dreptate şi Adevăr”

După 12 ani de luptă împotriva corupţiei la nivel înalt avem un prim bilanţ care arată că s-au înregistrat 17 condamnări și peste 40 de anchete penale și inculpări din 2004 încoace.
Filip Stan
09 mart. 2017, 07:00
Cel mai penal guvern din istoria României: Cabinetul Tăriceanu I, Guvernul Alianţei

La sfârşitul lunii trecute şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că „toată lumea în România face gargară cu corupţia. De dimineaţa până seara, numai cu corupţia în gură stau”, iar declaraţia făcea înconjurul internetului. Bilanţul jurnaliştilor de la romaniacurata arată că guvernul condus de Tăriceanu a fost cel mai penal din istoria ţării.

Dacă judecăm după numărul miniştrilor anchetaţi, trimişi în judecată şi condamnaţi, răspunsul este Guvernul Tăriceanu I,  Guvernul Alianţei „Dreptate şi Adevăr”, care s-a dovedit a fi cel mai penal.

Citeşte şi:  Tăriceanu: Toată lumea în România face gargară cu corupţia. De dimineaţa până seara, numai cu corupţia în gură stau VIDEO

Dacă Guvernul Năstase a produs 2 condamnaţi definitiv, chiar pe Năstase şi pe ministrul lui de la Transporturi, Miron Mitrea, Guvernul Tăriceanu I se poate mândri cu 4 miniştri condamnaţi definitiv. E vorba de George Copos, Codruţ Şereş, Zsolt Nagy şi Sorin Frunzăverde.

Dacă Guvernul Năstase a produs, după ani, 2 actuali inculpaţi judecaţi pentru corupţie – e vorba de doi apropiaţi ai fostului premier, Victor Ponta şi Gabriel Oprea – Guvernul Tăriceanu I a produs 6: chiar Tăriceanu e acum judecat pentru infracţiuni conexe corupţiei, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Cristian David, Bogdan Olteanu şi Dan Motreanu.

În schimb, dacă Guvernul Năstase are acum 8 foşti membri ai săi în stare de anchetă penală: Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu, Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Adrian Ţicău şi Ilie Sârbu, Guvernul Tăriceanu I are doar 4: Gheorghe Pogea şi Sebastian Vlădescu. I-am aduna aici şi pe Varujan Vosganian şi Laszlo Borbely, care nu au putut fi anchetaţi pentru că Parlamentul i-a protejat, însă acuzaţiile aduse de procurori erau dintre cele mai serioase.

Lucrurile nu au stat mai bine nici cu Guvernul Tăriceanu II, fără pediştii lui Traian Băsescu. A produs 3 condamnaţi defintiv: Decebal Traian Remeş, Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, 4 actuali inculpaţi judecaţi pentru corupţie: Tăriceanu, David, Orban şi Adomniţei şi 3 potenţiali anchetaţi dacă îi număram şi pe Vosganian, Borbely şi Ovidiu Silaghi, chiar dacă au fost protejaţi de Parlament.

În ce priveşte Guvernul PDL Boc II, care a tăiat salariile şi „cel mai cinstit Guvern” Ponta, analiza comparativă arată astfel:

Executivul Boc II a produs deja un condamnat definitiv, pe ministrul Comunicaţiilor Gabriel Sandu şi 5 miniştri judecaţi acum pentru corupţie – Udrea, Blaga, Videanu, Oprea şi Ariton – şi 4 anchetaţi penal – Funeriu, Vreme, Vlădescu şi Borbely, cu amendamentul că acesta din urmă nu a putut fi investigat întrucât Parlamentul nu a avizat urmărirea lui penală.

În schimb, Guvernele USL Ponta I şi II – Cabinetul Ponta s-a proclamat cel mai cinstit Guvern – au produs 3 condamnaţi definitiv: Dragnea, Dobriţoiu şi Fenechiu, tot 5 miniştri judecaţi acum pentru corupţie: Ponta, Şova, Oprea, David şi Niţă şi 7 miniştri anchetaţi penal, dacă îi numărăm lângă Dan Nica şi Ecaterina Andronescu şi pe Silaghi, Chiţoiu, Corlăţean, Vosganian şi Victor Paul Dobre care nu au putut fi cercetaţi penal întrucât Parlamentul nu şi-a dat avizul. De remarcat că majoritatea USL şi-a protejat în Parlament 5 miniştri.

Prin urmare, diferenţa între Guvernul PDL şi cele 2 Cabinete USL ar fi că USL a avut 3 miniştri condamnaţi acum penal, nu doar unul şi 7 miniştri anchetaţi penal, nu doar 4. În timp ce majoritatea Guvernului Boc şi-a protejat un ministru acuzat în Parlament, pe Laszlo Borbely, majoritatea USL a protejat 5 miniştri, pe Silaghi, Chiţoiu, Corlăţean, Vosganian şi Victor Paul Dobre.

Guvernul Boc I de „Uniune naţională” din 2009 PDL-PSD a fost, de asemenea, foarte penal. Palmaresul lui este următorul: 3 miniştri condamnaţi definitiv: Dragnea, Ridzi şi Gabriel Sandu; 6 actual inculpaţi judecaţi: Udrea, Blaga, Videanu, Ponta, Oprea şi Niţă, deci 3 de la PDL, 3 de la PSD; 4 actual anchetaţi penal: Pogea, Andronescu, Nica şi Ilie Sârbu.

Nici Guvernul de numai o lună şi jumătate al lui Mihai Răzvan Ungureanu nu a fost prea curat. A produs 1 condamnat definitiv, pe Stelian Fuia de la Agricultură şi unul condamnat în primă instanţă, pe Gabriel Berca de la Interne.

Guvernul Tăriceanu I

Condamnaţi definitiv

În 2014, ministru pentru coordonarea Mediului de afaceri şi al IMM-urilor din Guvernul Tăriceanu I, George Copos de la PC, a fost condamnat în două dosare – Loteria I şi dosarul Transferurilor – la 4 , respectiv 3 ani şi 8 luni de detenţie.

Condamnat defintiv la închisoare cu executare tot în două dosare a fost şi fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş (PC). El a primit 4 ani şi 8 luni în dosarul privatizărilor strategice şi 4 ani în dosarul Hidroelectrica.

Colegul lui de cabinet, ministru Comunicaţiilor, Zsolt Nagy (UDMR), a primit două condamnări în două dosare, 4 ani cu suspendare în dosarul Poşta şi 4 ani cu executare în dosarul privatizărilor strategice.

Condamnat definitiv, însă la 2 ani de închisoare cu suspendare, a fost şi fostul ministru al Apărării din Guvernul Tăriceanu I, Sorin Frunzăverde (PD, ulterior PNL). El a fost condamnat în mai 2016 pentru că şi-ar fi folosit influenţa de lider local ca să obţină voturi pentru actualul preşedinte Klaus Iohannis.

Judecaţi

În iulie 2016, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu (PNL, ALDE) a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea faptuitorului într-un dosar legat de retrocedările ilegale în care sunt judecaţi Remus Truică şi Paul de România.

În noiembrie 2016, fostul ministru de Interne din Guvernul Tăriceanu I, Vasile Blaga (PD, PDL, PNL) a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă. Blaga ar fi primit 700.000 de euro pentru partid de la un om de afaceri.

Adrian Videanu (PD, PDL, PNL) a fost pentru scurt timp, până să devină primar al Capitalei, vicepremier pentru coordonarea activităţilor economice în Guvernul Tăriceanu I. El este judecat la Înalta Curte într-unul din dosarele fostei şefe a DIICOT, Alina Bica, însă a fost achitat în primă instanţă. Este şi anchetat în dosarul Romgaz de la DIICOT pentru că l-ar fi ajutat pe magnatul Ioan Niculae să obţină gaze la preţuri preferenţiale.

Cristian David (PNL) a fost ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării aquis-ului comunitar în Guvernul Tăriceanu I. În iulie 2015, el a fost deferit Justiţiei pentru luare de mită. Ar fi primit mită jumătate de million de euro într-o afacere cu retrocedări. David a fost arestat preventive câteva luni după care s-a pocăit.

Bogdan Olteanu (PNL) a fost şi el ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu I. În octombrie 2016, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Ar fi primit 1 milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu ca să îl ajute cu numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de Guvernator al Deltei Dunării. Olteanu a fost arestat preventiv.

Dan Motreanu (PNL) a fost ministru pentru Agricultură în dosarul Tăriceanu I. În septembrie 2015, a fost trimis în judecată pentru spălare de bani într-o afacere de bani pentru partid.

Anchetaţi

Gheorghe Pogea (PD, PDL, PNL) şi Sebastian Vlădescu (PNL) sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu în dosarul Rompetrol II de la DIICOT. Pogea a fost vicepremier pentru coordonarea activităţilor economice în Guvernul Tăriceanu I, iar Sebastian Vlădescu, ministru al Finanţelor.

Varujan Vosganian (PNL) a fost ministrul Economiei în Cabinetul Tăriceanu I. DIICOT a cerut Parlamentului în două rânduri avizul pentru anchetarea penală a lui Vosganian în dosarul Romgaz. Ca şi Videanu, Vosganian l-ar fi ajutat pe magnatul Ioan Niculae să obţină gaze la preţuri preferenţiale. Parlamentul a respins cererile aşa că Vosganian a scăpat de anchetă.

La fel şi colegul lui de cabinet, Laszlo Borbely (UDMR). DNA a cerut avizul pentru anchetarea lui penală pentru trafic de influenţă, dar nu l-a obţinut. Celelalte personaje din dosarul lui Borbely, fără imunitate parlamentară, au fost condamnate.

Suspiciuni neconfirmate

Fostul ministru al Apărării Theodor Atanasiu (PNL) a fost urmărit penal într-un dosar privind referendumul din 2012 de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, însă ulterior a fost scos de sub urmărirea penală.

Guvernul Năstase

Condamnaţi definitiv

Chiar premierul acestui Cabinet, Adrian Năstase, a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare pentru corupţie în două dosare penale.

Pe 20 iunie 2012, Năstase a fost condamnat la 2 ani de detenţie efectivă pentru finanţarea ilegală a campaniei prezidenţiale din 2004, iar în ianuarie 2014 a fost condamnat din nou, de această dată, la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi şantaj.

Năstase a fost judecat şi în dosarul Mătuşa Tamara, însă a fost achitat.

Un alt ministru condamnat defintiv al Executivului Năstase este Miron Mitrea de la Transporturi. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în februarie 2015.

Judecaţi

Victor Ponta a fost şeful Corpului de Control al premierului Năstase. Acum este judecat în dosarul Turceni Rovinari pentru primirea unui pretins comision după ce Casa de avocatură a lui Dan Şova a obţinut contracte de asistenţă juridică cu Complexurile energetice Turceni Rovinari . Ponta este anchetat în dosarul Blair pentru că ar fi vândut un loc pe listele de parlamentari lui Sebastian Ghiţă în schimbul finanţării vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.

Gabriel Oprea a fost ministru pentru Administraţie în cabinetul Năstase. Acum este judecat în dosarul Limuzina pentru că ar fi dispus cumpărarea unei maşini de lux din fondurile operative ale spionilor MAI. Oprea e anchetat pentru ucidere din culpă şi abuz în serviciu în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină.

Anchetaţi

Ministrul Industriilor din Cabinetul Năstase, Dan Ioan Popescu, celebrul DIP, a scăpat ca prin minune de anchetele penale până în vara anului trecut când a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul privind ştergerea datoriilor Rompetrol II de la DIICOT.

La fel şi colegul lui de cabinet, fostul ministru al Finanţelor, Mihai Tănăsescu. Acesta este vizat şi în dosarul Microsoft II de la DNA.

Urmăriţi penal pentru abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul Microsoft II sunt şi colegii de cabinet ai lui Tănăsescu şi DIP, Ecaterina Andronescu de la Educaţie, Alexandru Athanasiu tot de la Educaţie, Dan Nica şi Adriana Ţicău de la Comunicaţii şi Şerban Mihăilescu zis Miki Şpagă.

În octombrie 2014, DNA Braşov a început urmărirea penală faţă de fostul ministru al Agriculturii din Guvernul Năstase, Ilie Sârbu, în dosarul retrocedărilor de păduri.

Suspiciuni neconfirmate

Fostul ministru al Muncii din cabinetul Năstase, Marian Sârbu, a fost anchetat în mai multe dosare, însă nu a fost nici măcar urmărit penal

Citeşte mai mult aici

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele