Cel mai vechi document matematic din China antică, descoperit de arheologi

Un grup de experţi a anunţat marţi descoperirea celui mai vechi document matematic găsit vreodată pe teritoriul Chinei, acesta datând de peste 2.200 de ani.

07 ian. 2014, 15:14
Cel mai vechi document matematic din China antică, descoperit de arheologi

Este vorba despre inscripţii realizate pe tăbliţe de bambus în epoca Statelor Combatante (475-221 î.Hr.), în care se explică metodele de multiplicare a numerelor mai mici de o sută şi unele fracţii. De asemenea, este prima referinţă despre ştiinţele exacte de dinaintea primei dinastii istorice chineze Qin (221-206 î.Hr.), potrivit Agerpres.

Cunoştinţele explicate pe tăbliţe „sunt foarte avansate pentru acea vreme şi constituie o descoperire importantă pentru istoria matematicii chineze şi mondiale”, explică unul dintre experţii citaţi.

Documentul a fost găsit într-o colecţie de 2.500 de tăbliţe de bambus, suportul obişnuit pentru scris existent în China antică înaintea inventării hârtiei. Acestea au intrat în anul 2008 în posesia Universităţii Tsinghua, după ce au fost confiscate în urma unei încercări eşuate de scoatere ilegală a lor din ţară.