Descoperire istorică în China, după secarea celui mai mare lac cu apă dulce

Scăderea nivelului celui mai mare lac cu apă dulce din China, Poyang, a scos la iveală un pod istoric construit în timpul dinastiei Ming şi cufundat apoi în uitare, a relatat vineri presa chineză.

03 ian. 2014, 11:47
Descoperire istorică în China, după secarea celui mai mare lac cu apă dulce

Vestigiile podului, lung de 2.930 de metri, au apărut la marginea lacului Poyang, a cărui secare în curs este de altfel un dezastru ecologic, a precizat ziarul Beijing News, citat de Agerpres.

Podul, în întregime din granit, ar fi fost construit, potrivit experţilor, în urmă cu aproape 400 de ani, în timpul dinastiei Ming /1368-1644/.

Imensul lac Poyang, din provincia centrală Jiangxi, se întindea pe o suprafaţă de 4.500 de kilometri pătraţi. Dar nivelul său a scăzut dramatic în ultimii ani, din cauza precipitaţiilor slabe şi a impactului mediului provocat de barajul faraonic Trei Defileuri.

Potrivit unui reportaj al televiziunii publice CCTV, difuzat în noiembrie 2013, lacul se întinde acum pe o suprafaţă de mai puţin 1.500 de kilometri pătraţi, ceea ce bulversează viaţa cotidiană a comunităţilor locale de pescari şi distruge fauna şi flora ecosistemului respectiv.