Cel puţin 30 de imigranţi, daţi dispăruţi în largul Libiei

Cel puțin 30 de imigranți plecați din Libia au dispărut joi în mare când barca lor pneumatică a început să se dezumfle, a anunțat, vineri, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), adăugând că există supraviețuitori.

04 sept. 2015, 11:28
Cel puţin 30 de imigranţi, daţi dispăruţi în largul Libiei

O vedetă a pazei de coastă italiene a salvat 91 de persoane și a recuperat un cadavru, dar, potrivit supraviețuitorilor, conduși joi seara pe insula italiană Lampedusa, între 120 și 140 de persoane se aflau la bordul ambarcațiunii în momentul plecării, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Peste 5.600 de imigranţi au intrat în Macedonia prin Grecia într-o singură zi

„5.600 de persoane au intrat joi” în Macedonia, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming, într-o conferință de presă, estimând că este vorba de un record pentru o singură zi și a explicat că este dificil de prezis ce se va întâmpla în următoarele săptămâni, potrivit Agerpres.

Citeşte şi CRIZA REFUGIAŢILOR: 39 de imigranţi au fost convinşi să meargă la un centru de primire din Ungaria

În general, afluxul de imigranți și refugiați se diminuează începând cu luna octombrie din cauza vremii nefavorabile în Marea Mediterană.

Valul (de imigranți/refugiați/ este în creștere„, remarcă Bertrand Desmoulins, reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Macedonia, care a răspuns la întrebările mass-media telefonic de la Geneva. El a indicat, de asemenea, că proporția de femei și copii este în continuă creștere.

Mai ales că „autoritățile (macedonene) nu înregistrează decât jumătate din persoanele” care sosesc din Grecia, fapt ce împiedică de facto accesul la ajutoarele umanitare distribuite în centrele de primire a imigranților/refugiaților, afirmă acesta.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Viktor Orban: Ungaria va ridica un gard şi la graniţa cu Croaţia, dacă va fi nevoie

Totuși, responsabilul UNICEF nu a putut să explice din ce motive — logistice sau politice — autoritățile din Macedonia procedează în acest mod.

Guvernul, autoritățile locale sunt obligate să înregistreze ființele umane care trec frontiera„, argumentează el.

Aproape 365.000 refugiați și imigranți au traversat Marea Mediterană începând din luna ianuarie și mai mult de 2.700 au murit, potrivit cifrelor publicate vineri de OIM. Peste 245.000 s-au dus în Grecia și peste 116.000 în Italia.