Cele două țări din U.E care impun noi restricții. Două măşti chirurgicale una peste alta în supermarket și administrarea dozei booster la trei luni

Grecia și Franța impun noi restricții de protecție împotriva Covid-19. Printre acestea se află purtarea a două măști medicinale în supermarketuri și reducerea termenului pentru administrarea dozei booster la trei luni.

27 dec. 2021, 23:41
Cele două țări din U.E care impun noi restricții. Două măşti chirurgicale una peste alta în supermarket și administrarea dozei booster la trei luni

Grecia și Franța au înăsprit măsurile împotriva Covid-19, în contextul creșterii numărului de infectări cauzat de răspândirea tulpinii Omicron.

Grecia a înregistrat luni 9.284 de noi cazuri Covid-19, un număr record, motiv pentru care au fost introduse noi măsuri de restricție împotriva răspândirii Sars-Cov-2.

Capitalele U.E unde Revelionul a fost anulat din cauza COVID! Ce țări nu mai celebrează deloc Anul Nou. Situația în România

Personalul din industria de alimentaţie publică, dar și cei care vor dori să intre în supermarketuri, sau să circule cu transportul în comun vor fi nevoiți să poarte fie o mască FFP2, fie două măşti chirurgicale una peste alta.

Jumătate din angajații din întreprinderi şi din administraţia publică vor lucra în regim de telemuncă, între 3 – 16 ianuarie, dată la care Ministerul Sănătăţii grec va reevalua situaţia.

Din 19 decembrie, toate persoanele care sosesc în Grecia, inclusiv cei vaccinaţi, trebuie să prezinte un test PCR negativ nu mai vechi de 48 de ore sau un test antigen de cel mult 24 de ore.

În Franța, premierul Jean Castex a anunțat că începând de luni toate adunările publice la interior vor fi limitate la 2.000 de persoane, iar cele desfășurate în exterior vor putea include maximum 5.000 de persoane.

De asemenea, consumul de băuturi şi alimente va fi interzis în transportul pe distanţe lungi, iar munca la domiciliu va deveni obligatorie cel puţin trei zile pe săptămână, acolo unde este posibil, notează Agerpres.

Omicron cucereşte lumea. Franţa anunţă peste 90.000 de cazuri noi în 24 de ore, un record absolut. Italia reintroduce masca obligatorie

Contaminările cu coronavirus au depăşit 90.000 de cazuri noi în Franţa înregistrate în 24 de ore, un prag niciodată atins şi un record absolut de la începutul pandemiei în martie 2020, potrivit datelor publicate joi de Agenţia franceză de sănătate publică, notează AFP.

Au fost înregistrate 91.608 de cazuri noi, sub efectul celui de-al cincilea val şi în contextul în care varianta Omicron se răspândeşte în Franţa. În ultimele şapte zile, media este de 61.274 de cazuri. Precedentul record absolut, 86.852 de cazuri, data de la începutul lui noiembrie 2020, la vârful celui de-al doilea val pandemic.

Restricţii de Revelion în Franţa. Sunt interzise petrecerile în stradă şi focurile de artificii. „Al cincilea val e deja aici”

Guvernul şi Consiliul său ştiinţific estimează că numărul ar urma să depăşească rapid (până la sfârşitul lui decembrie) 100.000 de cazuri noi zilnice odată cu răspândirea variantei Omicron.

Presiunea continuă să crească şi asupra serviciilor de terapie intensivă, care au 3.208 de pacienţi faţă de 3.147 de marţi, cu 323 de noi internări.

În prezent, 16.060 de persoane sunt internate în spital, faţă de 16.118 cu o zi înainte, cu 1.347 de noi internări.

Numărul deceselor de la începutul pandemiei a ajuns la 122.295, cu 179 mai mult decât cu o zi înainte.

De la începutul campaniei de vaccinare în Franţa, 52.686.872 de persoane au primit cel puţin o injecţie (78,1% din populaţia totală) şi 51.585.838 de persoane au în prezent o schemă completă de vaccinare (76,5% din totalul populaţiei).

Şi de la începutul campaniei de rapel, 21.742.825 de persoane au primit o doză suplimentară, mai scrie AFP.

Guvernul italian a decis joi ca purtarea măştii medicale să devină obligatorie în exterior în toată Italia, a anunţat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza, după o reuniune a consiliului de miniştri, relatează AFP.

Guvernul nu a precizat de când va fi aplicată această măsură, dar a adăugat că masca având o protecţie superioară, FFP2, va deveni obligatorie pentru cinema, teatru, evenimente sportive sau în transportul public, autobuze, maşini, avioane sau nave.

”Nu este o etapă simplă” prin care trece ţara în faţa izbucnirii contaminărilor cauzate de varianta Omicron a coronavirusului, a admis ministrul italian, dând asigurări că noile măsuri ”pot crea o protecţie mai puternică pentru populaţia noastră şi sistemul nostru sanitar”.

Guvernul a decis astfel să reducă de la 1 februarie 2022 durata certificatului sanitar de la nouă la şase luni precum şi perioada de administrare a dozei de rapel ”booster”.

Coronavirus: Valabilitatea certificatului verde fără doza booster, limitată din 1 februarie la 9 luni pentru călătoriile intra-europene

Comisia Europeană a decis marţi limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar, potrivit AFP.

Măsura va fi aplicată din 1 februarie şi este obligatorie pentru toate statele membre ale UE, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Dar Comisia Europeană, care s-a consultat în prealabil cu statele membre şi cu PE, se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ”va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

”Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele ”booster” n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a indicat acesta.

Ecuadorul decretează vaccinarea obligatorie împotriva COVID-19 de la vârsta de cinci ani

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost declarată obligatorie în Ecuador de la vârsta de cinci ani, o premieră mondială pentru această grupă de vârstă, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, notează AFP.

„În Ecuador vaccinarea a fost declarată obligatorie”, a scris ministerul într-un comunicat, precizând că „obligaţia se aplică de la vârsta de cinci ani”.

Până în prezent, doar câteva ţări au făcut vaccinarea obligatorie pentru adulţi. Două state cu regim autoritar din Asia Centrală, Tadjikistan şi Turkmenistan, au decretat acest lucru în iulie.

În Indonezia, vaccinarea împotriva COVID-19 este obligatorie din februarie 2021 sub sancţiune, dar numai 35% dintre indonezieni erau vaccinaţi la 1 decembrie.

În Oceanul Pacific, statul federal Micronezia a anunţat, în iulie, vaccinarea obligatorie pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani.

Teritoriu francez din Pacificul de Sud cu o largă autonomie, Noua Caledonie a făcut vaccinarea obligatorie pentru toţi adulţii de la sfârşitul lunii decembrie.

În Europa, Austria este prima ţară din UE care doreşte să impună vaccinarea tuturor adulţilor săi. Măsura, anunţată în noiembrie, va intra în vigoare la începutul lui februarie.

Ministerul ecuadorian al Sănătăţii a făcut cunoscut că decizia este constituţională. Legea sănătăţii precizează că puterea executivă poate „declara vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, în termenii şi condiţiile pe care realitatea epidemiologică naţională şi locală le impune”, a explicat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.