Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Alături de o alimentație corectă și de mișcare, ceaiurile din plante pot ajuta sistemul imunitar să funcționeze în sezonul rece.

18 sept. 2022, 07:34
Cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care nu trebuie să le ratezi. Fac minuni pentru sănătate

Toamna își intră repede în drepturi, iar sistemul imunitar are nevoie de ceaiuri. În curând, vremea rece se v-a instala în România. Și, dacă nu ești un mare fan toamnă, ceaiul te va ajuta să te împrietenești cu acest anotimp.

Fie că te relaxează după o zi obositoare la muncă sau te încalzește în zilele mai răcoroase, ceaiul este extrem de sănătos pentru organism și are multiple beneficii.

Cel mai bun tratament pentru răceală: cocteilul-minune care îţi întăreşte rapid imunitatea
Pentru că știm că uneori ești în pană de idei, am adunat cele mai bune ceaiuri de toamnă pe care trebuie neapărat să le încerci!

Din păcate, puțini sunt cei care cunosc beneficiile miraculoase ale ceaiului. Iar pentru că ținem la sănătatea ta, o să îți dezvăluim câteva dintre proprietățile sale.

Dacă nu știai, ceaiul  hidratează și detoxifică organismul; stimulează funcțiile organelor interne (ajută la funcționarea corespunzatoare a stomacului, ficatului, rinichilor); remediază problemele digestive (indigestia, greața , balonarea, tulburările de tranzit intestinal);  consolidează sistemul imunitar în lupta cu răceala, ameliorând tusea, răgușeala; diminuează stările de anxietate și stres favorizand relaxarea; oferă porția de nutrienți atât de necesară pentru energia organismului.

Ceaiul de echinacea

Ceaiul de echinacea este cel mai indicat în susținerea imunității pentru că stimulează producerea de globule albe care au rolul de a apară organismul împotrivă infecțiilor cu viruși și bacterii;  inhibă acțiunea hialuronidazei, enzima secretata de bacterii care le facilitează pătrunderea în celulele sănătoase; inhibă multiplicarea bacteriilor, virusurilor și fungilor; favorizează regenerarea țesuturilor( vindecarea rănilor, cicatricilor); contribuie la detoxifierea sanguină și limfatică prin îmbunătășirea funcțiilor ficatului.

Dacă consumi 2-3 cani de ceai pe zi sub formă de infuzie vei reuși să îți creezi propriul scut de apărare împotriva afecțiunilor de sezon.

Ceaiurile de măceșe și de cătină

Aceste ceaiuri sunt o sursă bogată de vitamina C, recunoscută atât pentru proprietățile antioxidante cât și pentru stimularea imunității organismului. Compoziția complexă a fructelor de cătină este dată de conținutul de vitamina C și vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, P și F.

Fructele de măceș sunt la fel de recunoscute pentru calitățile vitaminizante (vitamine A, B1, B2, B3, B5, K, P, E), mineralizante (magneziu, calciu, fier, mangan, fosfor, potasiu, seleniu, zinc), regenerante și antiinflamatoare și au un conținut bogat în elemente bioactive (polifenoli, antociani, bioflavonoide etc.) fiind indicate în multiple afecțiuni (alergii, anemii, convalescență, boli respiratorii, articulare etc.)

Consumă zilnic aceste ceaiuri sub formă de infuzie, de 2-3 ori pe zi pentru a le descoperi efectele benefice.

Cum să păstrezi murăturile tari şi fără mucegai. Trucurile folosite de gospodine

Ceaiul de mușețel

Ceaiul de mușețel este folosit pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate cum sunt cele legate de digestie, viroze respiratorii, migrene, arsuri solare, acnee. Florile de mușețel sunt bogate în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine (B1 și C), dar și în principii active sub formă de uleiuri volatile (azulene ) sau compuși nevolatili (flavonoizi, apigenina, fitosteroli etc.). Astfel, ceaiul de mușețel  are acțiune antispastica, anestezică, antiseptică și antiinflamatoare, carminativă, cicatrizantă, fiind util în tulburările digestive și nu numai. De asemenea, poate inactivă toxinele bacteriene și are efect antidiareic, sudorific dar și sedativ. Acesta se consumă sub formă de infuzie (1 linguriță de plantă la 1 cană apă, 1-2 căni pe zi).

Ceaiul de lavandă

Ceaiul de lavandă are proprietăți terapeutice inedite. Este antispastic, coleretic-colagog (la nivel hepatic stimulează secreția bilei și favorizează eliminarea acesteia în intestin), antiseptice, diuretice, relaxante și anxiolitice. Infuzia din flori de lavandă este de mare ajutor atât în probleme digestive (dischinezii biliare, balonări), cât și în afecțiuni respiratorii (gripă, tușe convulsivă etc) sau urinare (cistite) dar și în cazul migrenelor, nevrozelor sau suprasolicitării psihice. În compoziția plantei au fost identificate peste 40 de componente (uleiul esențial ce conține substanțe volatile cum sunt linalol, terpineol, camfor, limonen, tanin, flavonoide, săruri minerale, principii amare) care atribuie lavandei numeroase calități vindecătoare.

Ceaiul de lavandă contribuie la reducerea tensiunilor psihice, oferind o stare de liniște și calm;  echilibrarea stării psiho-emoționale; protejarea organismului împotriva stresului, susținând funcționarea normală a sistemului nervos, cardio-vascular și digestiv; crearea condițiilor prielnice pentru instalarea somnului; menținerea sănătății aparatului respirator.

Se pot consumă până la 3 căni de ceai preparat prin infuzie.