Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu

Cozonacul şi sarmalele sunt nelipsipe de pe mesele de sărbători ale românilor. Reţetele lui Chef Cătălin Scărlătescu te vor ajuta să-i uimeşti pe cei dragi la masa de Crăciun.

RomaniaTV.net
21 dec. 2020, 12:59
Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu

Cele mai bune reţete de Sărbători. Cătălin Scărlătesc spune că secretul preparatelor sale constă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Celebrul bucătar a dezvăluit că ingredientele de bază ale reţetelor sale le ştie de la bunica sa.

„Ingredientele de bază ale rețetelor mele românești le știu de la bunica mea, care le-a învățat de la mama ei, care le știe de la bunica ei. Așadar sunt transmise din generație în generație în ultima sută de ani.

Pe lângă rețetă, secretul unui preparat stă în prospețimea și proveniența ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obții bucate pe măsură, dacă stăpânești cât de cât știința gătitului“, spune Chef Scărlătescu.

Cele mai bune reţete de Sărbători. Secretele lui Cătălin Scărlătescu

Reţeta de cozonac lui Cătălin Scărlătescu INGREDIENTE

1 kg făină
250 gr zahăr
450 gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt belgian
500 gr nucă
200 gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30 gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie

Citeşte şi Reţeta celui mai bun piure de cartofi! Cheful a primit stele Michelin pentru acest preparat

Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu MOD DE PREPARARE

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să amesteci drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.

Următorul pas este fierbi laptele  împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenușurile se freaca cu sarea.

Făina se pune într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.

Se lasă compoziţia la dospit aproximativ o oră, apoi se ia o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.

Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Reţeta de sarmale a lui Cătălin Scărlătescu

Sarmalele făcute după reţeta lui Cătălin Scărlătescu nu pot lipsi nici ele de pe masa de Sărbători. Acestea ţi se vor topi în gură.

Ingrediente 

2 kg ceapa

4 kg de carne tocata de porc

500 g orez

40 g piper

11 g sare/kg carne

o bucată de afumatura

bulion

varza murata

Reţeta de sarmale a lui Cătălin Scărlătescu. Mod de preparare

Ceapa se toca marunt, dupa care se căleşte pana când prinde o culoare usor aurie. După ce s-a răcit, se amestecă cu carnea tocata, orezul spalat in prealabil, cimbru, sare, piper si inca 2 ingrediente secrete.

Alegem cu grijă foile de varză, apoi punen compoziţia şi împăturim. Dupa ce am terminat de împăturit sarmalele, tocam varza murata si o amestecam cu bulion.

Într-o oală, aşezăm un mai întâi un strat de varza, peste care adaugam cateva foi de dafin, dupa care asezam in mijloc o bucata generoasa de afumatura si incepem sa punem un strat de sarmale.

Repetam cu un strat de varza si unul de sarmale pana cand umplem oala. Adaugam apa si un pic de ulei, dupa care le bagam la cuptor timp de 4 ore.