Cele mai bune surse de proteine

Nutriționiștii recomandă ca 15% din alimentația din fiecare zi să fie constituită din proteine. De ce? Proteina este o substanță nutritivă foarte importantă pentru organism, deoarece ea intră în compoziția fiecărei celule și este implicată în toate procesele care au loc în corp. 

23 mart. 2018, 11:01
Cele mai bune surse de proteine

Iată care sunt cele mai importante surse de proteine:

Oul

Pe lângă proteine, ouăle conțin și vitaminele B4 (colină) B12 și D – substanțe necesare pentru menținerea energiei și toate sunt esențiale pentru celulele din organism.

Brânza de vaci

O porție de brânză de vaci (150 de grame) conține în jur e 25 de grame de proteine și 18% din necesarul zilnic de calciu. În plus, brânza de vaci este sursă de caseină, o proteină digestibilă ușoară care previne pofta de mâncare pentru câteva ore.

Carnea de pui

Carnea de pui poate fi sursa de bază pentru proteine în alimentație. Ea conține o cantitate mică de grăsime saturată și 20 de grame de proteine pe 100 de grame de carne (piept de pui dezosat și fără piele). Carnea albă slabă  este recomandată spre consum pentru obținerea dozei zilnice necesare de proteine.

Cerealele integrale

Toate produsele pe bază de cereale integrale sunt sănătoase și conțin o cantitate mare de proteine. De exemplu, 100 de grame de pâine din cereale integrale de înaltă calitate conține în jur de 7-9 grame de proteine. Și mai important, produsele din cereale integrală îi oferă organismului și fibre, care sunt la fel de necesare pentru buna funcționare a corpului așa cum sunt proteinele, plus că ele stimulează pierderea în greutate.

Peștele

Principalele tipuri de pește care sunt surse de proteine sunt: tonul și somonul. O porție de somon are aproximativ 20 de grame de proteine și 6,5 grame acizi grași nesaturați. Iar tonul este și mai benefic; el conține 25 de grame de proteine/100 grame. Așadar, include peștele în alimentația ta măcar de două ori pe săptămână.

Fasolea

Fasolea uscată este sursă importantă de vitamina B, fibre și proteine. Include în alimentație fasolea, soia, lintea și mazărea. 100 de grame de fasole, mazăre, soia, linte conține în jur de 22-35 de grame de proteine.

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc poate servi ca mic-dejun, gustare sau ingredient în diferite rețete. Comparativ cu celelalte tipuri de iaurturi, cel grecesc este mult mai bogat în proteine  și calciu, oferind 20% din necesarul zilnic.

Dieta bogată în proteine